Zapečene njoke u restoranu Grill Pub

No Comments

Njoke, baš kao i pica, omilljeni su obrok mnogima.

Stigao je septembar. Te se polako pripremamo za novo godišnje doba. Osim promena u vremenskim prilikama, garderobi, menjaju se i naše navike u ishrani. Tako da lagane salate polako zamenjuju najukusniji specijaliteti od mesa i druga gurmanska jela.

Međutim, postoje jela koja su uvek aktuelna i koja možete jesti bez obzira na godišnje doba. Upravo takve su njoke.

U čemu je tajna njihovog neverovatnog ukusa kome niko ne može da odoli otkriva vam restoran Novi Beograd Grill Pub.

Njoke imaju dugu tradiciju

Njoke imaju dugu tradiciju

Čuveno italijansko jelo krasi bogata istorija. Mnogi regioni tvrde da su prve njoke napravljene kod njih. Mada se uglavnom vezuju za severnu Italiju, jer je taj kraj bio povoljniji za uzgoj krompira nego žitarica.

Naziv dolazi od reči „nocca“, što znači zglob ili od lombardijske reči „knohha“ – čvor. Te samo ime ukazuje na njihov prepoznatljlivi mali, uski, zaobljeni izgled.

Smatra se da su se tradicionalne njoke razvile u 16. veku, sa dolaskom krompira na tlo Italije. Međutim, pojedini oblici postojali su još u doba Renesanse. Tako su u 15. veku u Lombardiji pravljene njoke od hleba, mleka i mlevenih badema koje su se zvale „zanzarelli“. Poznati italijanski kuvar Bartolomeo Scappi u svoju knjigu iz 1570. godine uneo je recept i za ovo jelo. Po njemu one se spremaju od grudvica brašna i hleba, pomešanih sa vodom, a zatim provučene kroz rende za sir.

Ipak, njoke kakve danas poznajemo, predstavio je tvorac italijanske kuhinje Pellegrino Artusi.

Kako se spremaju domaće njoke?

Prema tradicionalnoj recepturi njoke se spremaju od krompira i brašna. Nakon kuvanja, vazdušasta masa se provlači kroz rendaljku za sir da bi se dobila specifična tekstura. Ovako dobijena forma omogućava bolje prodiranje čarobnih soseva koji osvajaju već pri prvom zalogaju.

Kako se spremaju domaće njoke

Baš kao što su se domaće paste proširile čitavo Italijom, tako i svaki kraj zemlje ima svoj karakteristični recept za njoke ili njihov sos. U Lombardiji i Pijedmontu prelivaju se kombinacijom maslaca i parmezana. Verona ima svoj sos od paradajza koji se još od 16. veka priprema u čast karnevala koji se odigrava u tom gradu.

U Veneciji njoke imaju drugačiji oblik – u vidu diska i poznate su kao makarone. Peku se u rerni sa puterom i sirom. Dok se u Sorentu njoke sa sosom od paradajza, svežom mocarelom i bazilikom serviraju uz nedeljni porodični ručak.

Da li su zdrave?

Iako spadaju u predjela njoke svojim bogatim sastojcima mogu da zamene glavno jelo. Pa ne čudi što su različite varijante osvojile čitav svet.

Njoke su bogate ugljenim hidratima, koji obezbeđuju potrebnu energiju za svakodnevne aktivnosti. Čak se preporučuju i ljudima koji se aktivno bave sportom, jer sadrže malo masti. Prema istraživanju koje je sprovedeno pre 2 godine sportisti koji su imali ishranu na njihovoj bazi davali su bolje performanse, tj. posedovali su veću izdržljivost i osećali manji napor tokom vežbanja.

Ipak, ne treba zaboraviti da nutritivna vrednost jela zavisi i od namirnica koje ulaze u sastav sosa. S obzirom na obilje kombinacija sigurno ćete pronaći onu koja odgovara potrebama vašeg tela.

Da li su njoke zdrave

Restoran Novi Beograd, Grill Pub na svom meniju ima i zapečene njoke sa lososom, tikvicama, paprikom, belim lukom i maslinama. Posetite nas i uverite se sami zašto smo se našli na listi omiljenih objekata kako domaćih tako i stranih gostiju.

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Restoran Grill Pub

Restoran Grill Pub je prava destinacija kada su u pitanju tradicionalni specijaliteti od mesa. Ponosimo se činjenicom da jela spremamo po tradicionalnim recepturama, ali na moderan način pri čemu se ponuda stalno menja i dopunjava atraktivnim dnevnim ponudama jela od odabranih vrsta najkvalitetnijeg mesa.

Rezervacije

Popunite formular i zakažite vaš ručak ili večeru u našem restoranu Grill Pub. Domaćinska atmosfera, savršena hrana, prijatan ambijent i ljubazno osoblje razlog su da nas ponovo posetite.

Saznajte prvi popuste i akcije

More from our blog

See all posts

Leave a Comment