Učenje kroz igru

No Comments

Učenje kroz igru je najbolji način za sazrevanje i zdravo odrastanje vaših mališana.

Od prvih dana rođenja deca koriste sva svoja čula kako bi mogla da shvate svet oko sebe – pomeranje senke na zidu, majčin glas kada im govori, muzika koja dopire iz druge sobe.., iako nesvesne bebe već tada uče.

Sva deca imaju urođenu motivaciju za učenjem. To je proces usled kojeg dolazi do relativno trajnih promena u ponašanju pojedinca, a najbolji način za primenu jeste učenje kroz igru.

učenje kroz igru

Kroz igru deca otkrivaju svoje mogućnosti, razvijaju sposobnosti i veštine, stiču iskustva i stvaraju. Igra ne samo da podstiče maštu i kreativnost, već i priprema dete za kasniji život. Čak i obična šetnja parkom ne samo da će zabaviti decu i roditelje već će poslužiti za nova znanja, nove mogućnosti.

Učenje kroz igru može se primeniti na decu bilo kog uzrasta – od beba, preko dece koja prave prve korake u vrtiću, pa sve do ranih tinejdžerskih dana.

Učenje kroz igru jača motivaciju

Igranje raznih igara u vrtićima, igraonicama ili učionici povećava ukupnu motivaciju. Na taj način mališani postaju motivisani da uče i učestvuju u postavljenim zadacima. Igre pomažu da se deca osećaju kao deo tima, da obrate veću pažnju i preuzmu odgovornost za sopstveno učenje.

Dečija igraonica Oblačak igrom i zabavom motiviše mališane i uči ih nekim novim vrednostima.

Kontroliše se konkurencija među decom

učenje kroz igru

Razvijanje takmičarskog duha je bitno. Međutim, u tome treba postaviti granicu kako ne bi prešla u agresivnost. Upravo zato igre su odličan način kontrole konkurentnosti između vršnjaka. Koristeći ih u igraonici, vaspitači podstiču decu da se takmiče jedni protiv drugih, ali isto tako i da podržavaju i bodre jedni druge.

Učenje kroz igru socijalizuje decu

Razvoj društvenih veština je takođe veoma važno u fazi učenja. Kroz igru deca uče da se druže jedni sa drugima, a zatim i kako da grade poštovanje, slušaju i dele sa drugima. Od ključnog je značaja da vaspitač ili učitelj objašnjava zašto su ove vrednosti važne i da ih stalno podseća ako dođe do sukoba tokom igre.

Razvoj memorije

učenje kroz igru

Danas na tržištu postoje različite igrice memorije, tzv. edukativne igre. Bilo da treba da zapamte važne detalje o temi ili pronađu pravi oblik deca razvijaju svoje radno pamćenje i uče kako da razmišljaju i deluju brzo u datoj situaciji.

Pored igara koje se kupuju, razvijanje memorije kod dece može se podstaći i igricama koje sama deca osmišljavaju – pričama, pitanjima ili ponavljanjem ranijih zapažanja.

Učenjem kroz igru do novih veština

Nakon podučavanja novog sadržaja, kroz igru deca se mogu povezati sa naučenim i bolje razumeti. Kreativnost i mašta su deo njihovog procesa učenja te ih vaspitači i roditelji od najranijih godina treba podsticati. Na primer, možete kreirati nove pesme zajedno sa mališanima uvažavajući njihove sugestije. Umetnost takođe pruža deci priliku da koriste svoju maštu i kreativnost. Ali ne treba da insistiramo da potpuno replikuju model koji smo pripremili. Umesto toga, dozvolite im da idu dalje i koriste sopstvene ideje.

Učenje kroz igru smanjuje strest i stvara pozitivno okruženje

Igranje u igraonici uvek je zabavno! Kada se igraju kod dece se proizvodi endorfin koji stimuliše mozak i daje im osećaj euforije. Ovaj osećaj sreće sa igre se prenosi na osećaj uzbuđenja za nova saznanja razvijajući pozitivni odnos prema učenju.

Pozitivno okruženje za učenje takođe umanjuje stres kod dece. Nema pogrešnih odgovora i rešenja. Na ovaj način decu učite da neuspehe ne gledaju kao greške, već prilike da i tada nauče nešto novo, da shvate neke stvari na novi način.

Dečija igraonica Oblačak je tu svakog dana za naše mališane.

Dođite da se igramo i učimo zajedno!

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Restoran Grill Pub

Restoran Grill Pub je prava destinacija kada su u pitanju tradicionalni specijaliteti od mesa. Ponosimo se činjenicom da jela spremamo po tradicionalnim recepturama, ali na moderan način pri čemu se ponuda stalno menja i dopunjava atraktivnim dnevnim ponudama jela od odabranih vrsta najkvalitetnijeg mesa.

Rezervacije

Popunite formular i zakažite vaš ručak ili večeru u našem restoranu Grill Pub. Domaćinska atmosfera, savršena hrana, prijatan ambijent i ljubazno osoblje razlog su da nas ponovo posetite.

Saznajte prvi popuste i akcije

More from our blog

See all posts

Leave a Comment