Sremačka kuhinja – Najbolji specijaliteti iz Vojvodine

No Comments

Sremačka kuhinja pruža najdivnije ukuse kojima je teško odoleti.

Smešten u Panonskoj niziji, između Dunava, na severu i istoku i Save do ušća, na jugu, Srem ima idealni klimatski i geografski položaj. Ušuškane ravnice predstavljaju plodno zemljište za gajanje mnogih kultura. Dok padine Fruške gore privlače ne samo lepotom prirode, već i svojim vinogradima. Lepršava, pitka bela i bogata, sočna crvena vina u davnim vremenima su opijala turske osvajače, a danas, su obavezni “suvenir” turista iz svih krajeva sveta.

Sremačka kuhinja

Neiscrpni predeli Srema formirali su bogata i raznovrsna jela, a po čemu je karakteristična sremačka kuhinja otkriva vam restoran Novi Beograd, Grill Pub

Sremačka kuhinja je postojala još u doba Starog Rima

Sremačka kuhinja svoju priču počinje sa rimskim imperatorom Probom u 3. veku. Rođen na prostoru današnje Sremske Mitrovice, on je prvi vinovu lozu preneo iz Italije u svoje rodno mesto, zasadivši je na brdu Glavica, na Fruškoj Gori.

Ipak, na razvoj trpeze Srema nije uticala Italija. Već se ona najvećim delom razvijala iz nemačke, slovačke i mađarske kuhinje. Čarobni miks stvorio je najlepše arome sremačkih jela koje su se zadržale do današnjih dana, a prvi zapisi o njima datiraju u kuvaru Zaharija Orfelina krajem 18. veka.

Koliko je jak spoljašnji uticaj kada je sremačka kuhinja u pitanju najbolje govori činjenica da su nazivi za pojedina jela još uvek u upotrebi u ovom kraju. Tako se za doručak u Sremu kaže fruštuk, užina je jauzna. Dok se predjela nazivaju foršpajz. Iz mađarskog su se zadržali karakterstični nazivi jela koji sada čine deo nacionalne sremačke kuhinje, kao što su gulaš, paprikaš, štrudle, knedle sa šljivama, krofne…

Sremačka kuhinja krije tajnu najboljih gurmanluka

U Sremu postoji tradicija tri obavezna obroka koje sadrže specijalna jela.

Dan se, po pravilu, započinje jakim doručkom u ranim jutarnjim satima. Obično je to lepinja namazana mašću i posuta alevom paprikom.

Porodični ručak u Sremu čine najraznovrsnije đakonije, a ne može se zamislite bez predjela. Počev od sireva i sremskih pihtija, preko gibanica, pa do sušenog mesa. Upravo je ovaj kraj prepoznatljiv po najboljem kulenu, šunki i pršuti čiju tehniku sušenja niko ne može da nadmaši.

Nakon uživanja u sitnim zalogajima, sledi supa. Zapravo, u Sremu se smatra da ručka nije ni bilo ako ona nije servirana. U pitanju je poznata supa sa goveđim ili živinskim mesom uz dodatak povrća, sosa od paradajza i ručno napravljenih domaćih rezanaca. Umeće njene pripreme devojke uče od malih nogu, čak po starom predanju dobra supa je uslov za devojačku udaju.

Sremačka kuhinja

Glavno jelo čine specijaliteti od mesa. Najčešće spremljeni u čuvenoj sremačkoj tavi. Ili, pak, pileći bataci, krmenadle ili svinjska rebra pečena u saftu. Kao i pohovane i faširane šnicle od različitih vrsta mesa, dok je za hladne dane obavezan sremački podvarak koji se sprema od kiselog kupusa, kobasica, slanine i mesa.

Sremačka kuhinja u restoranu Grill Pub

Zahvaljujući restoranu Grill Pub karakteristična sremačka kuhinja stigla je i u glavni grad.

Naime, ovaj restoran na Novom Beogradu je još jednom opravdao titulu najboljeg gastronomskog mesta. Te je prošlog petka svojim gostima priredio pravo iznenađenje. U prijatnom ambijentu, uz zvuke tamburaša i vrhunske delakatese, mogli ste da osetite pravi duh Srema.

Sremačka kuhinja

Kao što tradicija sremačke kuhinje nalaže na trpezi su se našli domaći ajvar i proja, sirevi koji se tope u ustima, aromatični kulen i pečenica. Među njima su posebnu pažnju privukli suvomesnati proizvodi od najkvalitetnijeg mesa mangulice. Upravo se po njihovoj ponudi u meniju ovaj restoran izdvaja od drugih objekata, a mi smo sigurni da će divni ukus mangulice biti povod da nas gosti ponovo posete.

Baš kao u Sremu, tako su i u restoranu Grill Pib obroci pripremljeni s ljubavlju, a glavnim delom dominirale su zapečene butkice sa krompirom u kajmak sosu i dimljene butkice sa krompirom, kajmakom, renom i pavlakom.

Savršeni finiš bogatoj trpezi dale su krofne sa džemom i šećerom. Spremljene po tradicionalnoj recepturi mnoge su vratile u neka davna vremena kada se bakinom kuhinjom širio čarobni miris svežih krofni.

Posetite restoran Grill Pub i spremite se za pravu gurmansku eskploziju ukusa koju donosi sremačka kuhinja.

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Restoran Grill Pub

Restoran Grill Pub je prava destinacija kada su u pitanju tradicionalni specijaliteti od mesa. Ponosimo se činjenicom da jela spremamo po tradicionalnim recepturama, ali na moderan način pri čemu se ponuda stalno menja i dopunjava atraktivnim dnevnim ponudama jela od odabranih vrsta najkvalitetnijeg mesa.

Rezervacije

Popunite formular i zakažite vaš ručak ili večeru u našem restoranu Grill Pub. Domaćinska atmosfera, savršena hrana, prijatan ambijent i ljubazno osoblje razlog su da nas ponovo posetite.

Saznajte prvi popuste i akcije

More from our blog

See all posts

Leave a Comment