Sendviči u restoranu Grill Pub

No Comments

Sendviči, kao i pica, omiljena su jela ne samo mladima, već i starijoj generaciji.

Iako ih mnogi vezuju za nezdravu, brzu hranu, sendviči su odavno napustili formu parčeta mesa između dve kriške hleba koje se jede s nogu. Danas ih srećemo u različitim oblicima na menijima najekskluzivnijih restorana širom sveta.

Kako su nastali sendviči otkiva vam restoran Novi Beograd, Grill Pub.

sendviči

Sendviči nose ime po engleskom plemiću

Sendviči se pominju još u drevnoj jevrejskog sagi “Hillel the Elder” u kojoj je glavni lik, mudrac, jeo jagnjeće meso i biljke između dva komada hleba.

I u Srednjem veku ljudi su jela stavljali između tanke kriške hleba, tzv. “trenčere”. Njihovim ostacima hranili su prosjake i pse. Engleski prirodnjak John Ray primetio je da u holandskim tavernama govedina visi sa grede na plafonu, pa se se po želji gostiju seče na tanke kriške i služi sa parčićima hleba namazanim maslacem.

Ipak, prema mišljenju mnogih istoričara sendviči svoje postojanje duguju Johnu Montagu, 4. Erlu od Sendviča.

Prema predanju 3. novembra 1762. godine engleski plemić nije želeo da napusti partiju pokera da bi večerao pa je došao na ideju da mu kuvar servira meso između dva parčeta hleba. Na taj način mogao je nesmetano da jede, a da ne uprlja prstima karte.

Druga priča naglašava da se Erl nije kockao već je imao neodložnog posla zbog kog nije mogao da večera. Bez obzira koja je priča tačna, vrlo brzo su njegovu ideju prihvatili mnogi naručujući “isto što i Erl Sendvič”.

Zahvaljujući industrijskoj revoluciji u 19. veku sendviči su od hrane za aristrokatske zabave postali obrok „za poneti“ radničke klase. Tako je već 1850. godine samo u Londonu postojalo preko 70 uličnih prodavaca koji su prodavali sendviče sa šunkom dok je u Holandiji svaki restoran služio sendviče od iznutrica i usoljene govedine.

Sendviči su idealni za doručak

Svi znamo da je doručak najvažniji obrok. On obezbeđuje potreban nivo energije i hranjivih materija za obavljanje svih aktivnosti u toku dana.

Međutim, brz način života mnogima ne ostavlja prostora da se potpuno posvete sebi. Samim tim je i pripremanje hrane pre posla poslednji zadatak koji, često, ne ispune. Istraživanja pokazuju da čak 37 odsto poslovnih ljudi preskače doručak pravdajući se nedostatkom vremena.

Upravo zbog toga najbolja opcija su sendviči za doručak u restoranu Grill Pub. Ne samo da nećete morati da spremate i perete sudove, već ćete iz njihove bogate ponude izabrati onaj koji vam se najviše jede. Ujedno, u prijatnom ambijentu moći ćete na miru da se pripremite za predstojeće poslovne obaveze.

sendvici-grill-pub

Sendviči – sitni, a zdravi zalogaji

Sendviči, obično, sadrže 4 grupe namirnica: žitarice, povrće, mlečne proizvode i meso. U zavisnosti od kombinacije oni su manje ili više deo zdrave hrane.

Restoran na Novom Beogradu, Grill Pub za pripremu svojih jela koristi sveže, najkvalitetnije sastojke.

Najpopularniji je Club sendvič karakterističkog izgleda sa tri kriške hleba u obliku trougla. Izmišljen je u 19. veku u prestižnom njujorškom klubu Union. Napravljen je od piletine, hrskave salate, paradajza, kačkavalja. Pored njega, u niskokalorične sendviče spada i tuna sendvič sa pomfritom. Pravim gurmanima preporučujemo specijalitet Grill Pub ili Pikant sendvič sa kulenom.

Započnite dan najukusnijim sendvičima koje nudi restoran Grill Pub, Novi Beograd.

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Restoran Grill Pub

Restoran Grill Pub je prava destinacija kada su u pitanju tradicionalni specijaliteti od mesa. Ponosimo se činjenicom da jela spremamo po tradicionalnim recepturama, ali na moderan način pri čemu se ponuda stalno menja i dopunjava atraktivnim dnevnim ponudama jela od odabranih vrsta najkvalitetnijeg mesa.

Rezervacije

Popunite formular i zakažite vaš ručak ili večeru u našem restoranu Grill Pub. Domaćinska atmosfera, savršena hrana, prijatan ambijent i ljubazno osoblje razlog su da nas ponovo posetite.

Saznajte prvi popuste i akcije

More from our blog

See all posts

Leave a Comment