Salate – savršen obrok za tople letnje dane

2 Comments

Salate donose savršene kombinacije različitih namirnica.

Topli dani konačno su stigli. Baš kao što smo odbacili gomilu zimske garderobe, vreme je da pređemo na letnji režim ishrane. Bez obzira da li ste ljubitelj povrća ili, pak, na vašem meniju moraju da se nađu komadi mesa, salate su pravi izbor za ovo godišnje doba. A kao posebni dodatak tu je desert od voća, jer salate nisu samo dodatak jelu ili obrok. One su mnogo više!

Salate

Restoran na Novom Beogradu Grill Pub vam otkriva magiju ukusa koje pružaju salate.

Salate su poznate od davnina

Još su Rimljani i Stari Grci jeli mešavinu povrća, pa odatle i naziv salata. Naime, ime potiče od latinske reči koja znači slan, a asocira na preliv koji je u to doba korišćen.

Salate su veliku popularnost doživele u 16. veku, te je i sama škotska kraljica Meri tražila mešavinu povrća, krema nalik senfu, tartufa i tvrdo kuvanih jaja. Postoje zapisi koji govore da su one holandskim brodovima dolazile do mnogih krajeva sveta.

Danas su salate obrok koji mnogi ljudi rado konzumiraju. One se ne prodaju samo u marketima, već su i odlična opcija za zdravi ručak u restoranu.

Salate su uvek aktuelne

Bez obzira koje je godišnje doba, salete su uvek aktuelne. Iako ih većina ljudi vezuje leti za šopsku, a zimi za čuvenu rusku, one pružaju mnogo mogućnosti. Zapravo, mogu biti čitavo jelo.

Salate

Takve salate su sinonim za zdravu ishranu. Zbog povrća koje sadrže, izuzetno su bogate vitaminima i mineralima. Takođe, predstavljaju snažan antioksidanat koji štiti organizam od negativnih slobodnih radikala. Osim što su niskokaloričan, a hranljiv obrok, koji je savršen za regulisanje ili održavanje idealne telesne težine, salate smanjuju rizik od pojave pojedinih bolesti. To se, pre svega, odnosi na pojavu kancera glave i vrata, čak i kod ljudi koji piju i puše.

S obzirom da spadaju u lagana jela, njihovo konzimiranje u večernjim časovima nije štetno. Zapravo, salate obezbeđuju miran san jer ne izazivaju nadimanje u stomaku.

Cezar salata – kraljica među letnjim jelima

Gotovo da nema osobe koja ne voli čuvenu Cezar salatu. Zato je ona obavezna na meniju restorana širom sveta.

Salate

Prvi put se zvanično pojavljuje u meniju restorana u Los Anđelesu 1946. godine. A stvorio ju je 1924. Cezar Kardini. Kada je ovom vlasniku restorana naišla grupa prijatelja, a nije imao ručak za njih, spremio je jelo od trenutnih namirnica – zelene salate, belog luka, krutona, parmezana, maslinovog ulja, jaja i vorčester sosa.

Obrok se dopao prijateljima, a da je i danas veoma popularan govori podatak da su mnogi želeli da sebi pripišu zasluge za njegov nastanak.

Originalna Cezar salata zadržala je prvobitne sastojke, a po tradiciji se služi upravo iz činije u kojoj se sprema.

Ukoliko želite da vaš porodični ručak bude bogat proteinima i zdravim mastima koji će vam dati potrebnu energiju za taj dan, restoran Grill Pub vam predlaže Biftek salatu sa dodatkom zelene salate, pečurki, paprike, putera i grunt i wurc soseva. Kako je reč o najkvalitetnijem i najmekanijem komadu mesa, bićete sigurni da je vaše telo dobilo sve potrebne nutritativne vrednosti.

Grill Pub važi za restoran dobre hrane, te na svom meniju ima veliki izbor salata spremljenih od najkvalitetnijih, svežih namirnica.

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Restoran Grill Pub

Restoran Grill Pub je prava destinacija kada su u pitanju tradicionalni specijaliteti od mesa. Ponosimo se činjenicom da jela spremamo po tradicionalnim recepturama, ali na moderan način pri čemu se ponuda stalno menja i dopunjava atraktivnim dnevnim ponudama jela od odabranih vrsta najkvalitetnijeg mesa.

Rezervacije

Popunite formular i zakažite vaš ručak ili večeru u našem restoranu Grill Pub. Domaćinska atmosfera, savršena hrana, prijatan ambijent i ljubazno osoblje razlog su da nas ponovo posetite.

Saznajte prvi popuste i akcije

More from our blog

See all posts

Leave a Comment