Riblji specijaliteti u restoranu Grill Pub

8 Comments

Riblji specijaliteti donose hranljive, a lagane ukuse.

Srbija je poznata kao zemlja sa bogatom trpezom na kojoj dominiraju gurmanska jela. Gotovo je nemoguće obrok zamisliti bez suhomestanog predjela, sezonske salate i roštilja, dok se riblji specijaliteti konzumiraju obično u toku leta ili za vreme posta.

Ovu činjenicu potvrđuju i statistički podaci. Prema istraživanjima riba na našem jelovniku zauzima 2,6 odsto obroka, što je 3 puta manje od evropskog proseka. S obzirom na značaj koji riblji specijaliteti imaju po zdravlje, lekari savetuju da ih bar 2 puta nedeljno uvrstimo u ishranu.

Ovom trendu zdrave ishrane pridržio se i restoran Grill Pub, Novi Beograd koji vam predstavlja najlepše ukuse iz rečnih i morskih dubina.

riblji specijaliteti

Riblji specijaliteti se koriste u ishrani od davnina

Od postanka čovenčanstva poznat je ribolov kao izvor hrane. O tome govore arheološka otkrića u pećinama iz doba paleolita, tj. pre više od 10.000 godina pre Nove ere.

Vremenom, kroz istoriju, riblji specijaliteti su se razvijali dobijajući posebni status kod Starih Grka i Rimljana. Naime, na grčkim ostrvima riba je bila namenjena za ishranu lokalnog stanovništva, a kvalitetni komadi su se transportovali u unutrašnjast. Tako da su Atinjani najčešće, jeli sardine i inćunine.

Iako postoje od davnina riblji specijaliteti su dobili zasluženo mesto u svetskom kuvaru tek nakon Drugog svetskog rata. U to doba ekspedicija je posetila Krit gde se uverila da narod na ovom ostrvu može da se pohvali dugovečnošću i boljim zdravljem od bogatijeg dela Zapadne Evrope. Naučnici su razlog za to pronašli u ishrani baziranoj na ribi i maslinovom ulju.

Riblji specijaliteti su najzdraviji

Poslednjih godina odbačene su studije koje su crveno meso svrstavale u glavnog “krivca” za kardiovaskularne bolesti i kancer pa su specijaliteti od mesa ponovo postali popularni širom sveta.

Međutim, riba i dalje važi za najzdraviju hranu, jer održava vitalnost oraganizma. Ona je značajan izvor belančevina i nezasićenih kiselina koje štite od kancera. Zatim, bogata je kalijumom, natrijumom, kalcijumom, gvožđem, fosforom, magnezijumom koji igraju značajnu ulogu za očuvanje vida, kostiju, srca i moždane aktivnosti, dok vitamin E neguje kožu i usporava proces starenja.

riblji specijaliteti 1

Najlepši riblji specijaliteti

Grill Pub opravdano nosi epitet gastronomskog mesta u prestonici. Prijatni ambijent, vrhunska usluga i, pre svega, obroci pripremljeni s ljubavlju – najbolji su opis za ovaj restoran na Novom Beogradu. Zato ne čudi što upravo ovde možete probati najukusnije riblje specijalitete.

Na njegovom meniju posebno se izdvaja losos “mohito” sa hrskavim povrćem i pirinčem. Pravo sa Mediterana dolazi nežna, bela orada. U duhu primorja služi se uz masline, spanać i tikvice, te predstavlja pravi specijalitet restorana Grill Pub.

Ukoliko želite da za ručak u restoranu probate rečnu ribu, tu je najpopularnija dimljena pastrmka sa filadelfija sirem a ljubitelji masnijih riba mogu da uživaju u neodoljivom ukusu kotleta dimljenog šarana sa dalmatinskim varivom u gurmaskom sosu.

Posetite restoran Novi Beograd, Grill Pub i prepustite se čarima koje donose riblji specijaliteti u njemu.

 

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Restoran Grill Pub

Restoran Grill Pub je prava destinacija kada su u pitanju tradicionalni specijaliteti od mesa. Ponosimo se činjenicom da jela spremamo po tradicionalnim recepturama, ali na moderan način pri čemu se ponuda stalno menja i dopunjava atraktivnim dnevnim ponudama jela od odabranih vrsta najkvalitetnijeg mesa.

Rezervacije

Popunite formular i zakažite vaš ručak ili večeru u našem restoranu Grill Pub. Domaćinska atmosfera, savršena hrana, prijatan ambijent i ljubazno osoblje razlog su da nas ponovo posetite.

Saznajte prvi popuste i akcije

More from our blog

See all posts

Leave a Comment