Predjela u restoranu Grill Pub

2 Comments

Predjela predstavljaju sitne zalogaje raznovrsne hrane koji se serviraju pre glavnog jela, odatle i njihov naziv. U naš rečnik došla su od francuskog hors d’oeuvre ili appetizer.

Služe se zasebno ili u sklopu čitavog obroka, a spremljena su tako da se mogu jesti rukama, odnosno bez upotrebe pribora za jelo, dok čekamo da sednemo za sto.

Predjela

Restoran na Novom Beogradu Grill Pub vas uvodi u svet ukusnih zalogaja domaćih predjela.

Predjela postoje od davnina

Prema pojedinim istoričarima predjela su se razvila u Rusiji. Nakon dugih putovanja ljudi su konzumirali grickalice od ribe, kavijara i mesa. Drugi stručnjaci ističu da je ovaj običaj nastao Kini, a odatle se proširio na Italiju, Grčku i balkanske zemlje.

Ipak, brojni istorijski podaci govore da su još stari Grci i Rimljani pre obroka jeli male količine ribe, sireva, maslina, povrća i svežeg voća. Slasne zalogaje zalivali su vinom. Iz njihovog gastronomskog stila razvila se praksa predjela. Ona su služena širom sveta u skladu sa kulturom zemlje.

Tokom renesanse, lekari su ljudima preporučivali da jedu male komade slanog mesa pre obroka. Na taj način su pripremali digestivni sistem za jelo i omogućavali dobro varenje.

Francuzi su predjela podigli na viši nivo servirajući ih uz glavno jelo, a prvi opis dao je François Massialot u svojoj knjizi “Le cuisinier roial et bourgeois”. Ovaj francuski kuvar je naveo da su to “jela koja se služe kao uvod onima koja se očekuju u obroku”.

Predjela

Uporedo sa pojmom hors d’oeuvre, razvijala su se i američka predjela u elegantnim menijima. Jedan pisac ih je 1896. godine opisao kao neobavezne zalogaje koji prethode supi, a serviraju se pre nego gost uđe u trpezariju. U to doba, za predjela najčešće su služene sirove ostrige ili školjke, kao i mali kanapei sa kavijarom.

Vrste predjela

Predjela su fino spremljena lagana jela od namirnica biljnog i životnjiskog porekla. S obzirom da predstavljaju uvod u čitav obrok, moraju da ispunjavaju određene uslove.

Pre svega, moraju biti lepo dekorisana, atraktivna i u skladu sa jelima koja slede. Te je zbog toga velika raznolikost sastojaka, boja i postavki obavezna. Jer je njihov cilj da svojim lepim izgledom, a zatim i vrhunskim uskusom, otvore apetit i želju za jelom.

Predjela se u osnovi dele na topla i hladna.

Topla predjela se poslužuju vruća. Za njihovo spremanje potrebna je posebna spretnost i brzina. Tu spadaju:

Topla predjela od jaja: razne kajgane, omleti, jaja na oko sa dodacima, pržena jaja na razne načine.

Topla predjela od povrća i pečuraka: prženo, pohovano i punjeno povrće na razne načine i jela od pečuraka.

Topla predjela od testenina: sve vrste špageta, rižota i makarona

Hladna predjela se služe hladna. Ona zahtevaju posebnu pažnju u odabiru sastojaka kako bi se uklopila u celinu obroka. Njih čine:

Rrazni suhomesnati proizvodi, paštete i salate od mesa.

Salate od voća i povrća, hladni nadevima, kokteli od povrća

Poširana jaja, salata od jaja, jaja sa hladnim umacima isl.

Hladna predjela od riba i morskih plodova: salate od ribe i morskih plodova, kokteli …

Pikantni zalogaji i sendviči.

Predjela su osnova svakog slavlja

Proslave rođendana, korporativne proslave, pa čak i običan porodični ručak u restoranu danas ne možemo da zamislimo bez predjela.

U našoj zemlji ovi slasni zalogaji donose ne samo uživanje u raznim ukusima, već i u razgovoru koji vodimo dok čekamo da se servira glavno jelo. Upravo zato, ona su najbolji uvod u početak slavlja i gurmanluka koji sledi. Jer, moramo priznati ko može da odoli domaćim pitama, sirevima, kajmaku, ili, pak, pršutu i pečenici koje se tradicionalno nalaze na srpskoj trpezi.

Predjela

Upravo ova neodoljiva predjela nudi restoran Grill Pub. Na našem meniju možete pronaći najraznovrsnije suvomesnate proizvode, kao i kobasice i čvarke od najkvalitetnijeg mesa mangulice.

 

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Restoran Grill Pub

Restoran Grill Pub je prava destinacija kada su u pitanju tradicionalni specijaliteti od mesa. Ponosimo se činjenicom da jela spremamo po tradicionalnim recepturama, ali na moderan način pri čemu se ponuda stalno menja i dopunjava atraktivnim dnevnim ponudama jela od odabranih vrsta najkvalitetnijeg mesa.

Rezervacije

Popunite formular i zakažite vaš ručak ili večeru u našem restoranu Grill Pub. Domaćinska atmosfera, savršena hrana, prijatan ambijent i ljubazno osoblje razlog su da nas ponovo posetite.

Saznajte prvi popuste i akcije

More from our blog

See all posts

Leave a Comment