Najbolje pivo u restoranu Grill Pub

No Comments

Pivo je najstarije piće. Ujedno, ono je i najkonzumiraniji alkohol na svetu i treći najpopularniji napitak, odmah posle vode i čaja.

Pravi se od kvasca, hmelja, ječma i vode, pa je nazivano i “tečnim hlebom“, iako je njegova istorija znatno duža od otkrića pripreme hleba.

Pivo

Spada u slabija alkoholna pića, od 3 do 13 procenata alkohola i nezamenljivi je deo svakog izlaska ili proslave rođendana. Čak i porodični ručak uz pivo donosi dodatnu dozu uživanja i opuštanja.

Magiju omiljenog pića otkriva vam restoran Novi Beograd, Grill Pub.

Pivo se proizvodilo još u praistoriji

Pretpostavlja se da se pivo proizvodilo u neolitu, tj. 9.500. godine pre Nove ere.

Međutim, otkrića dolaze iz 7.000 godine pre Nove ere. Vavilonci su pravili čak 16 različitih vrsta piva, a za to su koristili pšenicu i šećer dobijen od ječma. Da je ovaj narod ozbiljno shvatao kult piva govori i podatak da onaj ko bi napravio lošu turu piva bio je za kaznu udavljen u njoj. Takođe, pivo se pominje u Hamurabijevom zakoniku. Naime, čuveni vavilonski vladar je uredio pravljenje piva u zakonu: “Pivo ne sme da sadrži previše vode i ne sme se prodavati po previsokoj ceni“.

Tehniku proizvodnje preuzeli su Sumeri. Oni su na glienim pločama sačuvali postupak pravljenja. Njima je ovo piće služilo ne samo za osveženje već i kao lek.

Pivo

Posle Sumeraca, tradicija pravljenja piva proširila se na Egipat. Faraoni su ovim pićem nagrađivali radnike koji su gradili piramide. Odatle potiču i prve slike koje prikazuje ljude kako piju pivo.

Nakon Egipćana upotreba piva preneta je širom sveta – od Grka i Rimljana, pa sve do Kelta i Germana. Sa razvojem civilizacije ne samo da je napredovala tehnologija pravljenja, već su se menjali i sastojci.

Pivo kakvo danas poznajemo pojavilo se tek u Srednjem veku, kada su hrišćanski monasi počeli u pripremi da koriste otkriveni hmelj.

Sa dolaskom Turaka u našu zemlju započinje konzumiranje piva. Dok su prve pivare nikle na Dorćolu u vreme austrijske okupacije. Za pravi bum u Srbiji zaslužan je Đorđe Vajfert koji je otvorio i prvu modernu pivaru.

Pivo kao hrana

Pivo je u davna vremena bilo veoma cenjeno piće. U Srednjem veku bilo je zamena za hranu. Deca su pila pivo da bi preživela glad, a dojilje da bi im mleko bilo kvalitetno.

Razlozi za njegovu široku upotebu leže, pre svega, u ukusu, kao i dostupnosti sastojaka, za razliku od čaja i kafe koji su se uvozili. Takođe, prilikom spremanja voda se prokuvavala, pa je pivo bilo bakteriološki čisto i bezbednije za upotrebu.

Zato ne čudi da su mnogi ljudi pivom započinjali dan. Odnosno, ono je smatrano pićem za doručak.

Podela piva

Pivo se može podeliti na osnovu različitih kriterijuma. Najpoznatija je podela prema boji na svetlo, tamno i crno. Prema načinu priprema na Ejlove i Lagere, a prema polaznoj sirovini postoje kukuruzna, ražena i pšenična piva.

Pivo se može podeliti i prema procentu alkohola na: 1. bezalkoholna piva koja sadrže oko 0,5 % alkohola, 2. laka sa 3,5 % alkohola, 3. standardna piva sadrže od 3,5% do 5% alkohola i 4. jaka sa preko 5 % alkohola.

Da li je pivo zdravo?

Blagotovrno dejstvo piva prepoznali su još Vavilonci.

Ovo piće sadrži vitamin B, magnezijum, kalijum, kalcijum, grožđe kao i cink. Te zbog toga čuva kosti, jača srce i smanjuje rizik od pojave raka i infarkta. U njemu se nalaze i antioksidansi koji utiču na cirkulaciju i količinu šećera u krvi. Što znači da pivo smanjuje pojavu dijabetisa za čak 25 odsto.

Pivo se koristi i kod prečišćavanja mokraćnih kanala i kod kamena u bubregu. A sve veću upotrebu ima i u kozmetici.

Kombinovanje piva i hrane

Pivo se odlično slaže sa svom hranom – počev od predjela, preko jela na roštilju pa do ribljih specijaliteta i pica.

Iako se uz sir podrazumeva vino, u mnogim zemljama se servira pivo. Uz stare sireve odlično se slažu jaka piva. Uz meke idu lagana, svetla, dok uz tvrde je obavezno srednje tamno pivo.

Pivo

Biftek važi za “težu“ hranu, te u skladu sa tim treba birati i pivo – tamno i jače. Nasuprot tome uz piletinu i ribu umesto belog vina probajte svetlija, lagana piva.

Verovali ili ne, pivo se odlično slaže uz poslastice. To znači da se ne morate odreći parčeta torte ili svima omiljene knedle sa šljivama dok pijete ovo piće. Jedino vodite računa da slatkoću ili gorčinu dezerta uskladite sa ukusom piva.

Restoran na Novom Beogradu Grill Pub, pored vrhunskih specijaliteta od mesa, na svom meniju ima najpoznatija domaća i strana piva.

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Restoran Grill Pub

Restoran Grill Pub je prava destinacija kada su u pitanju tradicionalni specijaliteti od mesa. Ponosimo se činjenicom da jela spremamo po tradicionalnim recepturama, ali na moderan način pri čemu se ponuda stalno menja i dopunjava atraktivnim dnevnim ponudama jela od odabranih vrsta najkvalitetnijeg mesa.

Rezervacije

Popunite formular i zakažite vaš ručak ili večeru u našem restoranu Grill Pub. Domaćinska atmosfera, savršena hrana, prijatan ambijent i ljubazno osoblje razlog su da nas ponovo posetite.

Saznajte prvi popuste i akcije

More from our blog

See all posts

Leave a Comment