Najukusnija pica u restoranu Grill Pub

No Comments

Pica je omiljena hrana mnogim ljudima širom sveta.

Ovo najpopularnije jelo italijanske kuhinje se sastoji od tankog okruglog testa sa obaveznim sosom od paradajza. Pored njega tu se mogu naći različite namirnice zavisno od ukusa – sir (pre svega mozzarella), meso, povrće, začini, pa čak i voće.

Restoran na Novom Beogradu Grill Pub vam otkriva tajnu nastanka ovog jela.

Pica kao jelo ima dugu istoriju

Hrana slična pici spremana je još u neolitskom dobu. Istorijski tragovi govore da su praljudi dodavali druge sastojke hlebu kako bi ga učinili ukusnijim.

Pica

Isto tako su u 5. veku pre Nove ere vojnici persijskog cara Darija Velikog tokom dugih marševa na svojim štitovima pekli neku vrstu hleba sa dodacima. Preteču čuvenog jela rismki istoričar Marko Porcije Katon opisao je kao “okruglo testo preliveno maslinovim uljem, biljem i medom, te ispečeno na kamenu“.

Pica je čak pronađena u iskopinama u Pompeji!

Moderna pica izmišljena je u Napulju

Krajem 17. i početkom 18. veka Napulj je bio razvijen pomorski grad. Međutim, u njemu je bila velika koncentracija siromašne, radničke klase. Da bi mogao da se prehrani ovaj društveni sloj je tražio jeftino jelo. Upravo zbog toga je nastala pica kakvu danas poznajemo. Naime, ovi Napolitanci su pekli ravan komad hleba dodajući mu prelive koji su im bili dostupni. Pristupačno jelo je vrlo brzo postalo popularno. Prodavali su je ulični prodavci, dok su je viši staleži rado birali za ručak u restoranu.

Pica

Brojne priče vezuju se za postanak pice. Svakako, najpopularnija je legenda o kraljici Margariti. Prilikom posete 1889. godine kraljici su dosadili specijaliteti od mesa te je zatražila asortiman pica iz gradske picerije Brandi. Od njih najviše joj se dopala tzv. pica mocarela sa istoimenim sirom, paradajzom i zelenim bosiljkom. U kraljičinu čast ovo jelo je ponelo njeno ime.

Pica Margarita, danas, predstavlja pravi simbol Napulja.

Pica je osvojila čitav svet

Početkom 20. veka italijanski emigranti su počeli da naseljavaju Nju Jork. Tako da je na tlo novog kontinenta stigla i pica. Premeštajući se sa istoka na zapad Italijani su i jelo preneli na druge gradove kao što su Trenton, Boston, Čikago i Sent Luis. Pravi procvat u Americi pica je doživela nakon Drugog svetskog rata. Tada je izgubila epitet “etnička“ poslastica, već je prihvaćena kao ukusna hrana. U skladu sa tim vrlo brzo je tradicionalni oblik dobio svoje nove verzije.

Da li je pica zdrava?

Iako mnogi ljudi picu povezuju sa pojmom brze hrane, naučnici sa Univerziteta u Merilendu utvrdili su da zdrava ishrana obuhvata i ovo jelo.

Pica

Ona je značajan izvor kalcijuma iz sira i veoma zdravog sastojka likopena, koji se nalazi u paradajzu. Ukoliko je spremljena od integralnog brašna predstavlja hranljiv, a zdrav obrok, jer su integralne žitarice izvor vlakana i sporije se vare od rafinisanih.

Zapravo, kakva je nutritavna vrednost pice zavisi od sastojaka koji se nađu na testanoj podlozi. Debelo testo od belog brašna, preslan sir, kečap i bogat fil od mesnih prerađevina čine je lošim jelom.

Ipak, imajte u vidu da se tradicionalna pica sprema od kvalitetnih namirnica i da ima znatno manje kalorija nego parče pice koje ćete kupiti u lokalnom fast foodu.

Originalne pice različitih vrsta možete naći u restoranu Grill Pub. Dođite i uverite se zašto upravo ovaj objekat nosi epitet restoran dobre hrane.

 

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Restoran Grill Pub

Restoran Grill Pub je prava destinacija kada su u pitanju tradicionalni specijaliteti od mesa. Ponosimo se činjenicom da jela spremamo po tradicionalnim recepturama, ali na moderan način pri čemu se ponuda stalno menja i dopunjava atraktivnim dnevnim ponudama jela od odabranih vrsta najkvalitetnijeg mesa.

Rezervacije

Popunite formular i zakažite vaš ručak ili večeru u našem restoranu Grill Pub. Domaćinska atmosfera, savršena hrana, prijatan ambijent i ljubazno osoblje razlog su da nas ponovo posetite.

Saznajte prvi popuste i akcije

More from our blog

See all posts

Leave a Comment