Paste u restoranu Grill Pub

No Comments

Paste su omiljeno jelo ljudi širom sveta. Baš kao pica, bez njih se ne može zamisliti tradicionalna italijanska kuhinja.

S obzirom da su veoma lagane za spremanje, paste su, ujedno, i prvo jelo koje početnici u kuvanju nauče, a mnoštvo kombinovanja zadovoljiće najraznovrsnije ukuse. Tato su odličan izbor za porodični ručak sa malom decom, poslovne ljude kojima je potreban okrepljujući obrok nakon napornog dana. Ujedno su i savršni izbor za večeru, kada želite svojim umećem u kuhinji da impresionirate voljenu osobu.

Pasta

I dok su ranije, paste nazive dobijale isključivo po mestu svog nastanka, danas dolaze u 310 različitih oblika i sa preko 1.300 registrovanih imena. Kao takve, one su večita inspiracija čuvenim kuvarima. Pa ne čudi da vladaju menijima brojnih restorana.

Magiju pripreme paste otkriva vam restoran na Novom Beogradu, Grill Pub.

Kako su nastale paste?

Lagenda kaže da je paste izmislio grčki Bog vatre Hefest. Odnosno, da je on konstruisao napravu za pravljenje testenina.

U modernom društvu, postoje različita mišljenja o njihovom postanku.

Tako jedna grupa istoričara ističe da su paste nastale u 1. veku. O tome svedoči pisanje rimskog pesnika Horacija. Naime, pominje se jelo od pšeničnog brašna koje je kombinovano sa povrćem i začinima.

Kuvar iz 5. veka opisao je da su Rimljani mešali brašno sa vodom, te dobijeno testo odlagali na drvene podloge kako bi se sušilo na suncu. U početku sekli su ga u pravougaonim oblicima, koji podsećaju na današnje testo za lazanje, a kasnije su počeli da prave razne oblike karakteristične za današnje paste.

Prema mišljenju drugih stručnjaka ovo jelo su u Italiju, tačnije na Siciliju doneli Arapi u 7. veku. Zbog izuzetne popularnosti, koju su brzo stekle, Palermo je postao prestonica testenina. Odatle su se proširile i na druge krajeve.

Treća teorija, pak, kaže da je paste doneo Marko Polo u 13. veku. Ovaj italijanski istraživač je na putovanju probao kineske nudle. Kako mu se dopalo jelo, nabavio je recept za sopstevnu pripremu.

Pasta

Pravi bum paste su doživele 2 veka kasnije kada je počela pripreme soseva od paradajza. Upravo su oni postali osnova za najlepše paste, kakva je čuvena Bolenjeze.

Koliki uticaj paste imaju ne samo u Italiji, već u svim zemljama govori i podatak da se 25. oktobar slavi kao “Svetski dan pasti”!

Paste su sinonim za lagana, a maštovita jela

Iako jednostavne za pripremu, paste donose sve potrebne hranljive sastojke. Spremaju se isključivo od svežih, kvalitetnih namirnica, te zadovoljavaju dnevne potrebe za nutrijentima. Kao što su kalcijum, magnezijum, gvožđe, bakar, cink, ali i vitamini A, C i E. Zahvaljujući tome smanjuje se rizik od srčanih bolesti, karcinoma i Alchajmerove bolesti, pa možemo slobodno da kažemo da su one zdrava ishrana.

Takođe, paste su bogate ugljenim hidratima koji se vare duže. Što znači da nakon njihovog kozumiranja ostajemo dugo siti. A samim tim nam mogu pomoći da održimo vitku figuru.

Pravila za pripremu ukusne paste

Da bi paste bile savršeno pripremljene potrebno je da se pridržavate određenih pravila. Prvo jeste vreme kuvanja, jer svaka testenina ima tačno vreme za kuvanje, dok se drugo pravilo odnosi na izbor sosa.

Pasta

Šuplje testenine, po pravilu, idu uz jake, guste soseve, a tanji, ravniji oblici uz kremastije priloge.

Najlepše paste nudi na svom meniju restoran Novi Beograd, Grill Pub. Spremljene po domaćim tradicionalnim receptima, probudiće sva vaša čula i doneti duh Italije u našu prestonicu.

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Restoran Grill Pub

Restoran Grill Pub je prava destinacija kada su u pitanju tradicionalni specijaliteti od mesa. Ponosimo se činjenicom da jela spremamo po tradicionalnim recepturama, ali na moderan način pri čemu se ponuda stalno menja i dopunjava atraktivnim dnevnim ponudama jela od odabranih vrsta najkvalitetnijeg mesa.

Rezervacije

Popunite formular i zakažite vaš ručak ili večeru u našem restoranu Grill Pub. Domaćinska atmosfera, savršena hrana, prijatan ambijent i ljubazno osoblje razlog su da nas ponovo posetite.

Saznajte prvi popuste i akcije

More from our blog

See all posts

Leave a Comment