Omlet – omiljeni doručak

No Comments

Omlet je savršen izbor za početak radnog dana.

Od detinjstva roditelji su nas učili da je doručak najvažniji obrok. Ovu činjenicu potvrđuju i lekari i nutricionisti. Naime, nakon višesatnog sna neophodno je nahraniti organizam, kako bi se nadoknadila izgubljena energija. Zato izbegavanje doručka negativno utiče na zdravlje.

Međutim, nije samo važno redovno doručkovati, već i kakav je vaš prvi obrok. Pojedini ljudi biraju musli sa jogurtom za doručak, drugi radije naprave sendvič, dok se treći, pak, opredeljuju za slatku varijantu. Bez obzira na različite ukuse, svi se u jednom slažu – omlet nije običan obrok sa jajima.

Zašto je ovo omiljen doručak širom sveta otkriva vam restoran na Novom Beogradu, Grill Pub.

omlet

Omlet dolazi iz Francuske

Naziv omlet prvi put je zvanično upotrebljen u francuskom kuvaru krajem 17. veka, iako su kombinacije namirnica sa jajima postojale u svakoj kulturi od davnina. Tako su Persijanci i Japanci imali svoju verziju dok su Stari Rimljani koristili jaja i mlečne proizvode za pripremu jela. Čini se da narodi tokom istorije otkrivali da je sipanje jaja u zagrejanu posudu, zajedno sa drugim sastojcima, odličan način da se pripremi ukusno jelo.

Ipak, nastanak ovog jela se vezuje za Napoleona Bonapartu. Čuveni francuski vojskovođa je tokom puta po južnoj Francuskoj odlučio da se odmori u malom gradu Besjeru. Lokalni gostioničar je u njegovu čast pripremio omlet. Obrok je toliko oduševio Napoleona da je sutradan naredio da se u gradu sakupi dovoljno jaja kako bi se napravio veliki omlet za njegove vojnike.

Iako nije istorijski potvrđena, ova priča je poslužila kao osnova za stvaranje festivala omleta koji se svake godine održava, upravo, u gradu u kome je nastalo predanje.

Iz Francuske, ovaj hranljiv obrok je osvojio čitav svet, donoseći brojne varijacije. Koliki je njegov značaj u kulinarstvu govori i podatak da se do današnjih dana mnoge zemlje nadmeću u spremanju najvećeg omleta. 1994. godine u Japanu nastao je omlet od 160.000 jaja. 2002. godine stanovnci Kanade su napravili omlet težine čak 2.950 kg, da bi ga deceniju kasnije nadmašila portugalska varijanta spremljena od 145.000 jaja i težine 6.466 kg.

Omlet nije isto što i kajgana

Ljudi često omlet poistovećuju sa kajganom. Ne samo da se na drugačiji način jaja dodaju, već se priprema vrši na različitoj temperaturi.

Veličina tiganja za spremanje omleta je presudna, jer on ne sme biti suviše debeo. Da bi se dobila homogena tekstura cela jaja ili samo belanca se mute sa malo mleka ili vode. Kada se pojave mehurići, jaja se ubacuju u zagrejani tiganj. Omlet se peče na jednoj strani, bez mešanja u tiganju. Takođe, jaja ne treba okretati, tako da donji deo bude bude čvrst, a gornji da izgleda vlažno.

Za razliku od omleta, kod kajgane jaja se razbijaju direktno u tiganj, gde se i mešaju viljuškom. Priprema se na sobnoj temperaturi. Smesi se ne dodaju drugi sastojci, niti je ona ujednačena, već se na kraju jasno vidi belance.

omlet 1

Omlet u restoranu Grill Pub

Baš kao što su hrskavi brusketi u restoranu Grill Pub više od predjela, tako i ovo ukusno jelo donosi neverovatne kombinacije.

Pored klasične varijante sa šunkom i sirom, restoran ima svoj prepoznatljivi specijalitet sa jajima. Grill pub omlet dolazi sa kobasicom, pančetom, pečenicom, šampinjonima, paprikom, tikvicama, fetom i ajvarom. Sigurni smo da ovoj energetskoj “bombi” neće moći da odole pravi gurmani. Ukoliko želite laganiji obrok tu je omlet fit sa belancima i povrćem.

Spremanje ukusnih omleta je specijalnost vrhunskih kuvara. Upravo takve stručnjake u svom timu ima restoran Novi Beograd, Grill Pub koji će obezbediti vašem telu ukusni, a zdravi doručak.

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Restoran Grill Pub

Restoran Grill Pub je prava destinacija kada su u pitanju tradicionalni specijaliteti od mesa. Ponosimo se činjenicom da jela spremamo po tradicionalnim recepturama, ali na moderan način pri čemu se ponuda stalno menja i dopunjava atraktivnim dnevnim ponudama jela od odabranih vrsta najkvalitetnijeg mesa.

Rezervacije

Popunite formular i zakažite vaš ručak ili večeru u našem restoranu Grill Pub. Domaćinska atmosfera, savršena hrana, prijatan ambijent i ljubazno osoblje razlog su da nas ponovo posetite.

Saznajte prvi popuste i akcije

More from our blog

See all posts

Leave a Comment