Obrok salate koje će vas oduševiti

3 Comments

Obrok salate predstavljaju savršeno lagano jelo koje će utoliti vašu glad.

Srbija je zemlja u kojoj se dobar zalogaj ceni. Tradicija spremanja “jakih” jela sa brojnim začinima postoji od davnina, dok se salata uglavnom smatra delom ručka, odnosno prilogom za glavno jelo. Kao takva dolazi u različitim oblicima – od mešane, sveže leti, pa do turšije u zimskim mesecima.

Zbog ovakvog kulinarskog stila ne čudi što kod nas postoji izreka “od salata najviše volim meso”. Međutim, poslednjih godina, sa podizanjem svesti o zdravom načinu života, promenilo se i mišljenje, pa su obrok salate zavladale jelovnicima restorana.

Restoran na Novom Beogradu Grill Pub vam u ovom blogu ukazuje zašto su obrok salate najbolji izbor za svaki dan.

Obrok salate su postale trend

Sigurno će mnogi reći da se specijaliteti sa roštilja podrazumevaju kada je ručak u restoranu u pitanju, ali, ponekad, treba izaći iz standardnih okvira i probati nešto novo, kao što je obrok salata.

Ovome doprinosi i prezasićenost brzom i nezdravom hranom koja je sa sobom donela velike probleme. Naime, sve je veći broj osoba u našoj zemlji koji imaju problema sa viškom kilograma i dijabetesom, te lekari i nutricionisti stalno naglašavaju koliki značaj ima zdrava ishrana.

Upravo su obrok salate najbolji izbor. Najvećem delom sadrže povrće bogato vlaknima koje pozitivno deluje na probavu, a ujedno snižava holesterol. Takođe, one su značajan izvor vitamina C, E, likopena i alfa i beta karotena. Ovi antioksidanti štite telo od slobodnih radikala i sprečavaju pojavu raznih bolesti, uključujući i najteže poput kancera glave i vrata.

Obrok salate

S obzirom da je reč o niskokaloričnom obroku, idealne su za regulisanje ili održavanje telesne težine. Možete ih konzumirati u bilo koje doba dana, čak i uveče, jer se njihovi sastojci lako vare, pa neće dovesti do nadimanja u stomaku. Zapravo, obrok salate vam garantuju mirniji i zdraviji san.

Osim povrća, sadrže i morske plodove, piletinu, biftek ili ribu. Raznolikost kombinacija zadovoljiće svačije ukuse, pa i najprobirljivijih gurmana.

Da li su obrok salate zaista dovoljna hrana?

Ranijih godina žene su češće naručivale obrok salate u restoranu. Te je razvijen stav da one, jednostavno, nisu dovoljne za jači pol.

Imajte u vidu da obrok salate sadrže sve potrebne namirnice i nutrijente za jedan obrok. Pažljivo pripremljene predstavljaju pravi obrok koji vam obezbeđuje potrebnu energiju. Jedino ovo jelo ima veliku moć prilagođavanja, pa u zavisnosti od posla kojim se bavite možete izabrati i salatu.

Ukoliko radite fizičke poslove, potrebno vam je više proteinima i zdravih masti kako biste posle ručka mogli da nastavite sa radom, a to će vam obezbediti proteinska salata sa biftekom ili biftek salata u vorčester sosu sa šampinjonima koje su na glavnom meniju restorana Grill Pub. Ako, pak, vaš posao ne zahteva mnogo energije, izaberite fitnes ultra salatu ili laganu grčku salatu sa piletinom.

Najpoznatije obrok salate u restoranu Grill Pub

Gotovo da nema osobe koja nije čula za Cezar salatu. Ovaj čuveni obrok stvorio je 1924. Cezar Kardini po kome je i dobila ime. Vlasnik restoran u jednom trenutku se našao u nevolji jer ga je posetila grupa prijatelja, a nije imao čime da ih posluži, te je ručak pripremio od namirnica koje su mu bile na raspolaganju – zelene salate, belog luka, krutona, parmezana, maslinovog ulja, jaja i vorčester sosa.

Njegovi prijatelji bili su impresionirani da je ubrzo stvorena gastronomska senzacija koja je doživela brojne varijacije. Danas, je možemo sresti sa različitim vrstama mesa, slaninom, pa i inćunima.

Obrok salate

Pored Cezar salate, nadaleko poznata je i Kaprese burata. Klasično italijansko jelo nastalo je početkom 20. veka, a ime je dobilo po prelepom Kapri ostrvu. Spada u jednostovne obrok salate, jer je za nju potrebno svega nekoliko sastojaka – paradajz, mocarela, bosiljak, maslinovo ulje. Prvobitno je korišćen cacio sir koji je kasnije zamenila mocarela. Baš kao Margarita pica, Kapreze buratu karakterišu boje italijanske zastave: zelena, bela i crvena. Dok neodoljivi ukus doneće vam čarobni miris Mediterana tokom leta.

Posetite restoran Grill Pub i probajte neodoljive obrok salate spremljene od najkvalitetnijih, svežih namirnica.

 

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Restoran Grill Pub

Restoran Grill Pub je prava destinacija kada su u pitanju tradicionalni specijaliteti od mesa. Ponosimo se činjenicom da jela spremamo po tradicionalnim recepturama, ali na moderan način pri čemu se ponuda stalno menja i dopunjava atraktivnim dnevnim ponudama jela od odabranih vrsta najkvalitetnijeg mesa.

Rezervacije

Popunite formular i zakažite vaš ručak ili večeru u našem restoranu Grill Pub. Domaćinska atmosfera, savršena hrana, prijatan ambijent i ljubazno osoblje razlog su da nas ponovo posetite.

Saznajte prvi popuste i akcije

More from our blog

See all posts

Leave a Comment