Knedle sa šljivama u restoranu Grill Pub

1 Comment

Knedle sa šljivama predstavljaju poslasticu koja svakog vraća u detinjstvo.

Sigurno da ne postoji osoba koja može da odoli jakom ukusu čokoladne torte ili osvežavajućem voćnom kolaču.

Međutim, knedle sa šljivama donose posebno uživanje koje se pamti godinama. Zato i danas često čujemo rečenicu: “Niko ne može da napravi knedle sa šljivama kao moja baka.“

Iako starinska, ova poslastica, svojim čarobnim ukusom, parira modernim i skupljim kolačima. Te zauzima visoko mesto u jelovnicima mnogih restorana.

Knedle sa šljivama

Kako je sezona šljiva počela, restoran na Novom Beogradu Grill Pub vam otkriva kako da pripremite ukusne knedle sa šljivama

U davna vremena knedle sa šljivama su služene kao jelo

Austro-Ugarska monarhija je bila ne samo značajna vojna sila, već i moćni kulinarski centar. Pod uticajem brojnih doseljenika iz Mađarske, Češke, Karpatske Rusije, Trsta razvijali su se pravi delikatesi. Vremenom, oni su postali deo austrijske kuhinje.

Jedan od njih jesu i knedle sa šljivama. Ne zna se tačno odakle potiče recept za ovu poslasticu, ali jedno je sigurno – obožavao ih je car Ferdinand I. On je ostao upamćen po čuvenoj rečenici: “Ja sam car, hoću knedle!“

Pored interesantne priče, knedle sa šljivama imaju i zanimljivu tradiciju, koja se odomaćila i u našoj zemlji.

U Vojvodini knedle sa šljivama ili gomboce, kako ih tamo zovu, spremaju se više od jednog veka. Te opravdano nose epitet nacionalnog slatkiša ovog kraja.

Kako se spremaju?

Iskusne domaćice na pitanje kako se spremaju knedle sa šljivama, obično odgovaraju da sve sastojke dodaju bez mera, tj. odokativno.

Ipak, za ovu poslasticu potrebni su vam krompir, jaja, mast ili maslac, so, brašno, prezle, šećer i, naravno, šljive.

Tajna dobrog recepta leži u pripremi krompir-testa. Naime, krompir treba da se kuva u ljusci, a ne očišćen, na taj način je manje voden, pa traži manje brašna. Pire treba pasirati ručno, a ne mikserom kako bi ostao rastresit. Time će i testo biti manje trvdo.

U pire dodajte malo soli, umućena jaja, mast ili maslac i brašno. Zamešeno testo mora biti glatko i da se ne lepi za ruke.

Male komade testa rukom rastanjite tako da budu debljine oko pola cm i prečnika oko 7 cm. Na sredinu stavite šljivu bez koštice sa kašičicom kristal-šećera i uvijte testom. Zatim je uvaljajte rukama kako bi nastao loptast oblik.

Tako spremljene knedle ubacite u ključalu vodu i kuvajte dok ne isplivaju na površinu. Nakon što ste ih izvadili rešetkastom kašikom uvaljajte ih u prethodno propržene prezle na ulju.

Knedle sa šljivama

Po želji, knedle sa šljivama možete poslužiti sa šećerom ili cimetom.

Klasik koji nudi svaki restoran dobre hrane

Za knedle sa šljivama važi izreka da umeju da ih naprave samo iskusne domaćice i vrhunski kuvari u restoranima, jer je proces pripreme komplikovan i dugotrajan.

Ukoliko niste vični u kuhinji, nemojte brinuti. Restoran Grill Pub nudi najlepše knedle sa šljivama. Pravljene su po tradicionalnom receptu, pa čine savršen finiš za ručak u restoranu.

Posetite restoran Grill Pub, jer našim knedlama niko ne može da im odoli.

 

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Restoran Grill Pub

Restoran Grill Pub je prava destinacija kada su u pitanju tradicionalni specijaliteti od mesa. Ponosimo se činjenicom da jela spremamo po tradicionalnim recepturama, ali na moderan način pri čemu se ponuda stalno menja i dopunjava atraktivnim dnevnim ponudama jela od odabranih vrsta najkvalitetnijeg mesa.

Rezervacije

Popunite formular i zakažite vaš ručak ili večeru u našem restoranu Grill Pub. Domaćinska atmosfera, savršena hrana, prijatan ambijent i ljubazno osoblje razlog su da nas ponovo posetite.

Saznajte prvi popuste i akcije

More from our blog

See all posts

Leave a Comment