Kafa u restoranu Grill Pub – umetnost pripreme

No Comments

Kafa je omiljeni napitak mnogih ljudi širom sveta. Privlačni miris koji se širi stanom je prva asocijacija na jutro. Ovaj mali ritual ispijanja kafe pruža ne samo dozu buđenja, već dragoceni trenutak uživanja u miru i pripremi za zadatke koji slede.

Kafa

Kafa je i povod za druženje. Bez nje ne možemo da zamislimo nedeljna okupljanja sa društvom, polazak u večerenji provod, kao ni ručak u restoranu. Jer šta drugo može da pruži savršen finiš specijalitetima do šolja crne kafe.

Restoran na Novom Beogradu Grill Pub vam donosi tradiciju čarobnog napitka.

Kafa je poznata još u starom dobu

Prema legendi kafa je otkrivena slučajno. Naime, pastir iz Etiopije je primetio da su njegove koze postale hiperaktivne nakon što su pojele bobice tada nepoznate biljke. Ubrane bobice odneo je sveštenicima iz obližnjeg manastira koji su od njih napravili napitak. Vrlo brzo su uvideli da im on omogućava da ostanu dugo budni kako bi se molili.

Iako se ova, kao ni jedna priča o njenom postanku ne mogu potvrditi, jedno je sigurno – oblast Kafa u Etiopiji se smatra mestom rođenja. Odatle i naziv kafa.

Kafa je u početku korišćena kao hrana. Mešana je sa začinima, vodom i životinjskom mašću i pravljene su energetske kuglice. Etiopljani su od nje pripremali ukusno vino.

U 9. veku preko Crvenog mora kafa je došla na Arapsko poluostrvo, gde je grad Moka u Jemenu postao glavni centar za trgovinu kafom. Koliki je njegov značaj govori i podatak da je veoma poznata kafa današnjice dobila naziv – caffe mocca. Tajna pripreme je pažljivvo čuvana, a za svaki pokušaj krijumčarenje bila je propisana smrtna kazna.

Ipak, kraje 16. veka kafa je svoj put našla ka Bliskom i Srednjem istoku i Magrebu. A 1555. godine Sirijci su je doneli u Carigrad odakle se proširila na Evropu. U tom periodu je nastao i popularni običaj ispijanja kafe. Ona je služena isključivo u kafanama, koje su postale mesta okupljanja i druženja. Na taj način kafa je razvila posebnu socijalnu kulturu koja je karakteristična i danas širom sveta. Nekadašnju kafanu zamenio je restoran ili kafić, a nisu retkost ni atraktivne kafeterije.

Napitak koji je više od uživanja

Baš kao što predjela od davnina predstavljaju poziv na druženje u našoj zemlji, tako i poznata rečenica „hajdemo na kafu“, je tradicija za uvod u neobavezni razgovor.

Zahvaljujući osvajanju Turaka, Srbija je dobila kafu pre Beča, Pariza i drugih velikih gradova. Za razliku od Italijana koji je piju kratku i s nogu, kod nas kafa se gustira lagano, gutljaj po gutljaj, što može da potraje satima. Pored opuštene priče, ona je sredstvo stvaranja novih kontakata, pa i sklapanja poslova. Jer, poslovni ručak u restoranu, možete zameniti kafom ukoliko nemate dovoljno vremena.

Kafa

Da kafa, zaista, može biti ozbiljna govori i podatak da ju je knez Miloš koristio pri pregovorima koji nisu bili povoljni za našu zemlju. Te, kada bi pregovarač otišao, a saradnici bi ga upitali zašto je pristao na sve ponuđene uslove. On bi im odgovarao: “Neće biti ništa. Popio je kahvu!“, aludirajući na otrov u kafi kojom je ponuđen pregovarač.

Da li je zdrava?

Prema poslednjoj studiji kafa smanjuje rizik od moždanog udara za 19 odsto. Takođe, sprečava pojavu kamena u žuči, a ima i blagotvorni efekat na prevenciju malignih bolesti, pre svega, raka debelog creva i dojke.

Kafa je značajni antioksidant. Te utiče pozitivno na kardiovaskularne bolesti, hronične upale, imuni sistem, pa i na sam proces starenja.

Zato, ne morate da brinete prilikom konzumiranja omiljenog pića, već posetite restoran dobre hrane, Grill Pub i prepustite se neodoljivom mirisu i ukusu kafe koju možete ovde pronaći.

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Restoran Grill Pub

Restoran Grill Pub je prava destinacija kada su u pitanju tradicionalni specijaliteti od mesa. Ponosimo se činjenicom da jela spremamo po tradicionalnim recepturama, ali na moderan način pri čemu se ponuda stalno menja i dopunjava atraktivnim dnevnim ponudama jela od odabranih vrsta najkvalitetnijeg mesa.

Rezervacije

Popunite formular i zakažite vaš ručak ili večeru u našem restoranu Grill Pub. Domaćinska atmosfera, savršena hrana, prijatan ambijent i ljubazno osoblje razlog su da nas ponovo posetite.

Saznajte prvi popuste i akcije

More from our blog

See all posts

Leave a Comment