Jela na roštilju

5 Comments

Jela na roštilju omiljena su hrana mnogim ljudima širom sveta. Pripremanje hrane na vatri poznato je od davnina, još iz praistorijskog doba, a danas je spremanje jela na roštilju prava umetnost.

Jela na roštilju nisi samo obična hrana, ona su povod za zabavu

jela na roštilju

Koja je prva stvar koja vam pada na pamet kada pomislite na jela na roštilju? Da li je to odlični burger, čepavi, ili možda, ukusni miris hrane koji se širi sa roštilja?

Roštilj se ne vezuje samo za hranu ili uređaj, on je, mnogo više. Ukusna jela na roštilju, danas, predstavljaju jedinstvenu priliku da na trenutak pobegnemo od stresa i problema; ona su poziv na zabavu i druženje koji niko ne odbija. Bez obzira kakva je temperatura napolju, uvek je odlično vreme za roštilj.

Iako neki ljudi misle da se pripremanje jela na roštilju vezuje samo za izlete ili praznike u prirodi to nije tačno. Svakog vikenda, mnoge gradske porodice rado roštiljaju u svojim dvorištima i javnim parkovima, dok se drugi opredeljuju za restorane koji spremaju jela na roštilju u posebno dizajniranim ciglanim ili savremenim metalnim pećnicama. Upravo restoran Grill Pub nudi savršena jela na roštilju u prijatnom ambijentu.

Jela na roštilju ne samo da su ukusna već su i zdrava

Postoji određena debata o tajnosti ukusnog roštilja. Neki tvrde da je najvažnija stvar kvalitet mesa u restoranu. Drugi da marinirate meso čitav dan pre pečenja. Treći da ukus zavisi od vremena na žaru, dok se neki pozivaju na soseve i dodatke za meso.

Svakako, u jednom se svi slažu – jela na roštilju ne samo da su vrhunskog ukusa, već su i izuzetno zdrava jer se meso oslobađa viška masti, dok proteini, vitamini i minerali ostaju netaknuti.

Gotovo da nema vrste mesa i povrća koji danas ne možete spremiti na roštilju – od ćevapa, burgera, piletine, svinjskog mesa pa do ribe. Izbor jela na roštilju je veliki, što pruža mogućnost da različiti ukusi, čak i najprobirljivijih, budu zadovoljeni.

Ćevapi su jedno od najpoznatijih jela na roštilju

jela na roštilju

Verovatno najomiljeniji komadi mesa za roštilj mnogih jesu ćevapi. Naziv je persijskog porekla, a znači prženo meso, iako postoje tragovi koji ćevap vode čak do stare Grčke. Spremaju se od mlevenog  mesa, koji se u narodu zove i “gospodin meso“, a najčešće se koristi juneće meso i to od prednjih delova životinje. Najveći majstori roštilja obično kriju tačan recept, ali svi će vam potvrditi da je najbolje dvaput mleveno meso.

Ćevapi se javljaju u svim krajevima Balkana, a posebno su popularni sarajevski koji su vitalni deo tradicije i kulture ovog grada. Osim klasičnih porcija od 5 do 10 komada koji se služe u lepinji ili somunu sa rezanim lukom, pavlakom, kajmakom, ajvarom, danas postoje različite kombinacije, poput ćevapa sa slaninom, punjenih sirom, sa umakom od paprike i jogurta i mnogi drugi.

Piletina na roštilju

jela na roštilju

 

Piletina sadrži manje masti i kalorija od ostalih vrsta mesa. Takođe, bogata je vitaminima B3 i B6, kao i selenom, pa je pravi izbor od jela na roštilju za ljude koji vole “laganiju” ishranu.

Piletina je veoma mekana pa se može cela pripremati ili samo pojedini delovi. Idealna je za porodični ručak u kome ćete uživati sa svojim najmilijima. Postoji mnogo globalnih i regionalnih tehnika i stilova pripreme piletine za roštilj, a najrasprostranjenije su pileće grudi i krilca. Marinirana, začinjenja solju i raznim dodacima za jela, ili, za one koji vole nešto pikantnije, karijem i senfom ovo jelo na roštilju pružiće vam ukus koji se dugo pamti.

Biftek kao jelo na roštilju – vrhunski užitak u jednom komadu

jela na roštilju

Biftek predstavlja najmekše i najkvalitetnije crveno meso te ne čudi što se izuzetno ceni u svim restoranima. Svojom mekoćom oduzima dah, dok savršenim kvalitetom predstavlja pravo gastronomsko uživanje.

Biftek se danas može spremiti na velik broj načina. Pored sirove varijante, koja nosi naziv carpaccio, jer boja mesa podseća na boju koju je renesansni italijanski slikar Vittore Carpaccio, koristio u svojim delima, veoma popularan je i biftek na žaru. Mnogi gurmani, upravo njega stavljaju na vrh liste jela na roštilju.

U zavisnosti od ukusa koji volite, biftek na žaru može biti pečen, srednje pečen i sirov, a za odličan ukus dovoljni su samo so, biber i senf. Dobro pripremljen i atraktivno serviran biftek na roštilju jeste ono što restoran Grill Pub izdvaja od drugih.

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Restoran Grill Pub

Restoran Grill Pub je prava destinacija kada su u pitanju tradicionalni specijaliteti od mesa. Ponosimo se činjenicom da jela spremamo po tradicionalnim recepturama, ali na moderan način pri čemu se ponuda stalno menja i dopunjava atraktivnim dnevnim ponudama jela od odabranih vrsta najkvalitetnijeg mesa.

Rezervacije

Popunite formular i zakažite vaš ručak ili večeru u našem restoranu Grill Pub. Domaćinska atmosfera, savršena hrana, prijatan ambijent i ljubazno osoblje razlog su da nas ponovo posetite.

Saznajte prvi popuste i akcije

More from our blog

See all posts

Leave a Comment