Izbor mesa – o čemu treba voditi računa

1 Comment

Izbor mesa je presudan ne samo za spremanje jela, već i za vaše zdravlje.

Meso obezbeđuje minerale, proteine i amino kiseline, kao i gvožđe, kalijum, natrijum, magnezijum, cink i tiamin. Međutim, ono sadrži i zasićene masti, koje izazivaju visok holesterol i srčana oboljenja.

Pravi izbor mesa ne samo po kvalitetu već i po količini

Kada je u pitanju meso, većina ljudi smatra da je piletina najzdravija. To ne mora biti potpuno tačno, jer na kvalitet utiče i pravi izbor mesa, način njegove pripreme kao i količina. Jela na roštilju sa piletinom su za neke najukusnija, za druge pak, svinjetina je favorit.

izbor mesa

Restoran Grill Pub u ovom blogu vam donosi neke osnovne stvari na koje treba da obratite pažnju.

Kada je u pitanju govedina, jedna od najvažnijih stvari o kojoj treba voditi računa pri izboru mesa jeste ugao sa kog je sečeno. U tom pogledu postoje dve opšte vrste – luksuzni rezovi i radni rezovi.

Luksuzni delovi dolaze sa zadnje strane, leđa i rebara i spadaju u najkvalitetnije komade. Kako oni čine manji deo životinje, njihova potražnja je veća, a samim tim i cena. Radni rezovi obuhvataju prednju stranu, poput ramena, noge i boka. Svaka govedina sa oznakom “mariniranje”, “kuvanje”, “gornji deo”, “donji deo” ili “gornja pečenica” je u stvari radni rez.

Izbor mesa zavisi i od načina pripreme. Naime, najbolji delovi govedine predviđeni su za brzo kuvanje na visokoj temperaturi, dok se ostali delovi duže spremaju na niskoj temperaturi.

Meso je važan deo vaše ishrane i zato treba voditi računa kada ga birate.

Izbor mesa – sa kostima ili bez

izbor mesa

Meso sa kostima ili bez, je pitanje vaše lične odluke. Postoji nekoliko prednosti mesa sa kostima. Za njega je potrebno izdvojiti manje vremena za spremanje jer su kosti dobar provodnik toplote i na taj način pomažu u kuvanju. Štaviše, neki kuvari će vam reći da meso sa kostima ima bolji i intenzivniji ukus od filetiranog. Sa druge strane, kosti mogu biti otežavajuća okolnost prilikom jela.

Kako se ističu negativne posledice masti za mnoge je izbor mesa ograničavajući. Međutim, u tome se pravi greška, jer mala količina masti je veoma zdrava, a zahvaljujući njoj meso ostaje vlažno, sočno i nežno. Zato birajte tzv. mramorne komade, koji predstavljaju vrhunski delikates, a odlikuju se svetlom bojom i raspršenim flekama masti kroz njih koje podsećaju na mermerni kamen.

Za izbor mesa važan faktor je njegova boja

Različite vrste mesa biće različite boje.

Sveža govedina je tamno crvena ili trešnja crvena. To je ujedno i najbolji pokazatelj da je meso upakovano i zamrznuto ubrzo posle rezanja.

Sveža piletina i svinjetina će biti roze boje. Izbegavajte meso koje ima smeđkasti ton jer to obično znači da sedi duži vremenski period.

Takođe, za izbor mesa važna je i njegova čvrstina; ono ne treba da bude ni previše mekano ni previše čvrsto, tj. nakon dodira mora da se vraća u prvobitni oblik.

izbor mesa

I za kraj, obratite pažnju na njegov miris. Možda zvuči očigledno, ali ako miriše loše, nemojte ga kupiti.

Dakle, ne zaboravite da dodirnete i pomirišete meso pre nego što ga izaberete.

Kvalitet mesa u restoranu je veoma važan i zato restoran Grill Pub služi isključivo domaće sveže meso visokog kvaliteta, koje je spremljeno po originalnoj recepturi.

Posetite nas i uverite se i sami.

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Restoran Grill Pub

Restoran Grill Pub je prava destinacija kada su u pitanju tradicionalni specijaliteti od mesa. Ponosimo se činjenicom da jela spremamo po tradicionalnim recepturama, ali na moderan način pri čemu se ponuda stalno menja i dopunjava atraktivnim dnevnim ponudama jela od odabranih vrsta najkvalitetnijeg mesa.

Rezervacije

Popunite formular i zakažite vaš ručak ili večeru u našem restoranu Grill Pub. Domaćinska atmosfera, savršena hrana, prijatan ambijent i ljubazno osoblje razlog su da nas ponovo posetite.

Saznajte prvi popuste i akcije

More from our blog

See all posts

Leave a Comment