Igranje, put ka zdravom odrastanju

No Comments

Igranje je više od zabave, to je put ka zdravom odrastanju. Ovo je najbolji način da deca saznaju ko su, gde se uklapaju, kako se stvari koriste, kako svet funkcioniše.

Igranje je najbitniji faktor u odrastanju

Igranje je od suštinskog značaja za razvoj, jer doprinosi kognitivnom, fizičkom, društvenom i emocionalnom razivoju dece i mladih. Takođe nudi idealnu priliku roditeljima da se potpuno angažuju sa svojom decom.

igranje

Koliki značaj ima igranje kao put ka zdravom odrastanju govori i podatak da ga je Visoka komisija za ljudska prava Ujedinjenih nacija priznala kao pravo svakog deteta.

Igranje, tj. načini i vrste se razlikuju na osnovu nivoa zrelosti dece. Novorođenčad i deca do godinu počinju jednostavnim posmatranjem drugih. Od trenutka kada shvate kako da kontrolišu svoje ruke, počinju da gledaju u njih i stavljaju ih – i druge predmete – u usta. Oni žele da vide boje i kontraste, da osete oblike i ukuse u svetu oko sebe.

Do 2. godine deca su najčešće angažovana u samostalnoj aktivnosti, da bi zatim, između 4. i 6. godine, počela da napreduju i da se igraju zajedno sa vršnjacima, a samim tim i da razvijaju socijalne i druge veštine.

Kognitivni razvoj kroz igranje

Igranje doprinosi kognitivnom razvoju dece na više načina. Predstavljanje je uobičajena komponenta igre koja pomaže da razviju intelektualne veštine u čitanju i matematici.

igranje

Pretvaranje, odnosno imaginacija je drugi aspekt igre koji proširuje maštovitost deteta. Ovo igranje stimuliše višestruke tipove inteligencije – uči decu da razmišljaju, da posmatraju stvari izvan njihovog sveta, da pronalaze nova i kreativna rešenja.

Igranje stvara dobro okruženje gde se dece susreću i rešavaju probleme kroz praktičnu praksu, što rezultira razvojem novih kompetencija. To je jedan od razloga zbog kojih će beba ili malo dete ponoviti iste akcije iznova i iznova, a ovakvi uzročno-posledični odnosi imaju veliki značaj tokom odrastanja, pa i kasnije na poslovnom planu.

Igranje dovodi do psihosocijalnog razvoja

Igranje sa drugima daje deci priliku da izgrade važne društvene veštine. Ona uče da prepoznaju osećanja i stavove svojih vršnjaka, kako sarađuju i rešavaju konflikte.

Tokom igre deca saznaju kako da budu deo grupe, kako da vode, da prate instrukcije, da pregovaraju i, što je najbitnije, kako da dele. Ove osnovne veštine bitna su komponetna zdravog odrastanja koje će odrediti budući život.

U grupi deca se sreću ne samo sa različitim uzrastima već i sa različitim kulturama što im olakšava prilagođavanje i razvijanje sposobnosti da rada sa ljudima različitog sociološkog profila.

igranje

 

Igranjem, deca saznaju više o sopstvenim emocijama – kako svojim odgovorima da upravljaju na situacije i kako njihove akcije utiču na druge, što predstvalja pravi put ka zdravom odrastanju.

Bez obzira da li se igraju sami, pretvaraju da su superheroji ili se igraju sa drugima, deca puno govore i slušaju, te im igra pruža mogućnosti za razvoj jezika, govora i bogaćenje rečnika.

Igranje i fizički rast

Značajan broj igara podrazumeva fizičku aktivnost – od vožnje bicikla pa do ljuljanja u parku. One su bitne za decu kako bi se izgradile njihove fizičke sposobnosti, posebno njihove motoričke veštine.

Trčanje, bacanje lopte i slične igre pomažu deci da razviju mišićnu snagu i ravnotežu. Takođe, strpljenje i preciznost koji su neophodni za obavljanje mnogih radnji se razvijaju ovim putem kroz igru.

Dečija igraonica Oblačak nudi celodnevne programe igranja i zabave za vaše mališane.

Dođite, čekamo vas!

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Restoran Grill Pub

Restoran Grill Pub je prava destinacija kada su u pitanju tradicionalni specijaliteti od mesa. Ponosimo se činjenicom da jela spremamo po tradicionalnim recepturama, ali na moderan način pri čemu se ponuda stalno menja i dopunjava atraktivnim dnevnim ponudama jela od odabranih vrsta najkvalitetnijeg mesa.

Rezervacije

Popunite formular i zakažite vaš ručak ili večeru u našem restoranu Grill Pub. Domaćinska atmosfera, savršena hrana, prijatan ambijent i ljubazno osoblje razlog su da nas ponovo posetite.

Saznajte prvi popuste i akcije

More from our blog

See all posts

Leave a Comment