Hrskavi brusketi – Savršena uvertira u svako jelo

2 Comments

Hrskavi brusketi donose posebnu draž u slasnim zalogajima.

Topli dani polako stižu, a sa njima i promena rutine. Dok su gurmanska jela nezamenjiva za zavejane snežne predele, lagani obroci su asocija za prve zrake sunca. Bez obzira da li jedete isključivo povrće ili, pak, na vašoj trpezi moraju da se nađu specijaliteti od mesa, jedno je sigurno – hrskavi brusketi su najbolji izbor za svakog.

hrskavi brusketi

Iako izgledaju kao obično parče hleba, baš poput obrok salate koje će vas oduševiti, ovi sitni komadi nikog ne ostavljaju ravnodušnim. U čemu je njihova tajna otkriva vam restoran na Novom Beogradu, Grill Pub.

Hrskavi brusketi su deo toskanske tradicije

Prema predanju hrskavi brusketi potiču još iz Drevnog Rima, a jeli su ih berači maslina kada su dolazili na pijacu. Da bi bolje osetili ukus masline stavljali su je na parče hleba. Pa odatle dolazi i naziv bruscare.

Ipak, prvi istorijski tragovi vezani za bruskete potiču iz 15. veka za vreme Etruskanske ere. Usled nedostatka namirnica u narodu je nastao recept za posoljene kriške hleba koje su pečene u rerni. Obično je bio u pitanju bajat hleb koji je sa svake strane premazivan belim lukom i mladim, devičanskim maslinovim uljem.

Hrskavi brusketi – Magija jednog hleba

Vrlo brzo hrskavi brusketi su osvojili čitavu Italiju tako da, poput pica, svaki kraj ima svoju karakterističnu kombinaciju. Tradicionalni toskanski brusketi se spremaju samo od belog luka i maslinovog ulja. U Napolju se ovom receptu dodaje i paradajz, a u Kalabriji se svemu tome dodaju biber i origano. Na krajnjem severu se služe sa mesom. Te postoje varijante sa pršutom, piletinom, svežim kobasicama…

Koliki značaj imaju hrskavi brusketi u italijanskoj kuhinji govori podatak da je u naselju Spelo na Festivalu brusketa nastala najveća verzija koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda. Napravljena je po tradicionalnoj recepturi samo od soli, luka i ekstra devičanskog maslinovog ulja i dostigla je dužinu preko 7 metara i težinu oko 140 kilograma.

Hrskavi brusketi su savršeni za svaki trenutak

Hrskavi brusketi su služeni kao uvod u glavno jelo. Međutim, danas, oni su prešli put od italijanskog predjela do hrane koja pruža brojne mogućnosti.

S obzirom da za njihovu pripremu nije potrebno veliko kulinarsko iskustvo, brusketi su omiljeni mlađoj populaciji za kućna druženja. Perfektno dekorisani hrskavi brusketi čine delikatno posluženje za  korporativne proslave, a sve više ih srećemo i kod moderne proslave rođendana kao deo švedskog stola u restoranu.

Nije redak slučaj da umesto standardnog omleta ili sendviča, poslovni ljudi za svoj doručak izaberu, upravo, čarobne kriške hleba sa omiljenom kombinacijom. Dok upareni sa vinom su večita inspiracija zaljubljenim parovima.

Hrskavi brusketi u restoranu Grill Pub donose ukus Italije na tanjiru. Ukoliko želite da probate originalni recept tu su brusketi sa paradajzom, maslinama, pestom, belim i crvenim lukom. Gurmanima je ovaj restoran pripremio pravo iznenađenje – neodoljivi spoj maslina i pršute koji će zadovoljiti i najprobirljivija nepca.

Posetite restoran Grill Pub, Novi Beograd i uverite se sami zašto su brusketi mnogima prvi izbor na meniju.

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Restoran Grill Pub

Restoran Grill Pub je prava destinacija kada su u pitanju tradicionalni specijaliteti od mesa. Ponosimo se činjenicom da jela spremamo po tradicionalnim recepturama, ali na moderan način pri čemu se ponuda stalno menja i dopunjava atraktivnim dnevnim ponudama jela od odabranih vrsta najkvalitetnijeg mesa.

Rezervacije

Popunite formular i zakažite vaš ručak ili večeru u našem restoranu Grill Pub. Domaćinska atmosfera, savršena hrana, prijatan ambijent i ljubazno osoblje razlog su da nas ponovo posetite.

Saznajte prvi popuste i akcije

More from our blog

See all posts

Leave a Comment