Hamburgeri u restoranu Grill Pub

No Comments

Hamburgeri su, baš kao pica, omiljena hrana kako mlađoj tako i starijoj generaciji.

Iako su mnogima asocijacija za McDonald’s-ovu brzu hranu, hamburgeri su, zapravo, mnogo više. Sendvič sa mlevenim mesom odavno je napustio okvire junk fooda, pa je iz radničke klase evaluirao u jelo koje se služi u najekskluzivnijim restoranima u svetu.

Hamburgeri

Kako su nastali hamburgeri otkriva vam restoran na Novom Beogradu, Grill Pub.

Hamburgeri – Svi žele da ponesu zaslugu za otkriće

Ni jedno jelo nije izazvalo takvo interesovanje kao hamburgeri, zato ne čudi da su mnogi želeli da budu ubeleženi kao tvorci.

Prema jednoj priči hamburgeri su nastali u Viskonsinu 1885. godine. Čarli Nagrin je u svom kiosku hrane prodavao ćufte od goveđeg mesa. Vrlo brzo je shvatio da će više novca dobiti ukoliko ih stavi između dva parčeta hleba.

Druga grupa istoričara ističe da su hamburgere izmislili braća Čarls i Frenk Menčes. Naime, oni su na sajmu u Ohaju, 1885. godine ostali bez svinjskog mesa za sendviče, pa su došli na ideju da ga zamene goveđim.

Ipak, najpoznatija teorija dolazi iz Nju Hevena 1900. godine, a kao tvorac navodi se Luis Lasen. Jednog dana je naišao bogati biznismen koji je tražio kalorično jelo koje bi pojeo usput. Kako u tom trenutku nije imao nikakav odrezak Luis se snašao ponudivši mu pljeskavicu od mlevene govedine, posluženu između dva parčeta tosta. Zalogaj se toliko dopao mušteriji da je Lasen rešio da ga uvrsti u svoju ponudu.

Međutim, hamburgeri su dobili naziv tek kada su ih probali mornari iz Hamburga. Da bi 4 godine kasnije na Svetskom sajmu u Sent Luisu ovo ime postalo zvanično.

Hamburgeri se razlikuju od pljeskavice

Sveže meso vrhunskog kvaliteta je osnova za pripremu hamburgera. Obično se koriste delovi junećeg buta i vrata. Mada se može koristiti i biftek kao najfinije i najkvalitetnije meso.

Hamburgeri

Hamburgeri se peku na medium rare varijanti. Nikako ne smeju biti prepečani kao pljeskavice, na taj način je meso sočno i zadržana je sva aroma. Za razliku od pljeskavice mogu se peći ne samo na roštilju, već i u tiganju.

Hamburgeri se razlikuju i po serviranju. Služe se isključivo u hladnim zemičkama posutim susamom. Kao dodatak dolazi zelena salata, paradajz, luk, kiseli krastavci, a od namaza tu su kečap, majonez, senf i čili sos.

Hamburger je kralj jela na roštilju

Da su hamburgeri mnogo više od hrane koja se jede s nogu, govori i podatak da se čuveni kuvari utrkuju sa kreiranjem svoje verzije, pa tradicionalnoj recepturi dodaju sastojke koji ih izdvajaju od ostalih.

Tako, danas, postoje vegetarijanski, ćureći, sa najfinijim sirevima, rukolom i kruškom, ručno mućenim prelivima – zavisno od mašte i talenta samog kuvara.

Verovali ili ne, hamburgeri u restoranu spadaju u zdravu hranu. S obzirom da se spremaju od proverenog mesa, oni imaju najbolji odnos vitamina B12 koji je značajan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Hamburgeri

Takođe, snabdevaju organizam gvožđem, i to u mnogo većem procentu nego što se može apsorbovati iz drugih namirnica. Dok proteini daju strukturu ćelijama i pružaju neophodnu energiju za obavljanje aktivnosti.

Ako želite da osetite eksploziju ukusa pravih hamburgera posetite restoran Novi Beograd, Grill Pub. U prijatnom ambijentu uživaće sva vaša čula, jer se svi specijaliteti od mesa spremaju od najboljih Agropapuk komada.

 

 

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Restoran Grill Pub

Restoran Grill Pub je prava destinacija kada su u pitanju tradicionalni specijaliteti od mesa. Ponosimo se činjenicom da jela spremamo po tradicionalnim recepturama, ali na moderan način pri čemu se ponuda stalno menja i dopunjava atraktivnim dnevnim ponudama jela od odabranih vrsta najkvalitetnijeg mesa.

Rezervacije

Popunite formular i zakažite vaš ručak ili večeru u našem restoranu Grill Pub. Domaćinska atmosfera, savršena hrana, prijatan ambijent i ljubazno osoblje razlog su da nas ponovo posetite.

Saznajte prvi popuste i akcije

More from our blog

See all posts

Leave a Comment