Doručak na bazi švedskog stola

1 Comment

Doručak na bazi švedskog stola predstavlja serviranje hrane koje omogućava da putem samoposluživanja sami kreirate svoj obrok bez ograničenja u količini.

Kao što i sam naziv kaže ovaj sistem nastao je u Švedskoj. Danas je vrlo popularan pa se sreće u restoranima, hotelima i na mnogim društvenim događajima i proslavama širom sveta.

Doručak na bazi švedskog stola razvijen je u 16. veku

Cenjeniji švedski trgovci i ljudi više klase u 16. veku imali su običaj okupljanja za tzv. rakijskim stolom (brannvinsbord), koji je bio u vidu malog bifea na pomoćnom stolu.Tu su alužena raznolika predjela pred obrok, pre nego što se sedne za glavni sto. Obavezne namirnice bile su hleb, sir, haringa, dimljeni losos, kobasice i liker.

Ovaj običaj služenja, koji je u stvari preteča za doručak na bazi švedskog stola. Svoj vrhunac doživeo je u 17. veku, kada se hrana preselila sa sporednog na glavni sto i kada je počelo serviranje toplih i hladnih jela.

Naziv “doručak na bazi švedskog stola“ je utemeljen 1939. godine tokom Svetskog sajma u Njujorku kada je poslužen u restoranu “Tri Krune“.

Doručak na bazi švedskog stola – podela

Doručak na bazi švedskog stola

Prema složenosti, odnosno broju jela doručak na bazi švedskog stola može biti:

Jednostavan, koji obuhvata do 6 jela (3 hladna i 3 topla).

Srednji sa 10 vrsta (5 hladnih i 5 toplih).

Složeni, koji sadrži više od 10 jela u ponudi.

Doručak u restoranu Grill Pub na bazi švedskog stola spada u treću grupu, jer nudi više od 20 vrsta hrane koje možete probati svakog jutra.

Odličan način da započnete svoj dan

Doručak na bazi švedskog stola

Još od malena smo naučili da je doručak najvažniji obrok dana, a po savetu lekara i nutricionista to je obrok koji nikako ne smete preskočiti.

Međutim, mnogi od nas, pod uticajem brzog životnog tempa, nemaju vremana za spremanje. Zato je doručak na bazi švedskog stola u restoranu najbolja opcija za početak dana. Brzo, praktično i bez čekanja u redu dobićete hranljivi obrok.

Doručak na bazi švedskog stola zadovoljava svačiji ukus

Glavna prednost ovakvog doručka ogleda se u raznovrsnoj ponudi. Tako da će svako pronaći ono što voli i šta mu se tog trenutka jede.

Iako je lepo biti u mogućnosti da jedete poznatu hranu, doručak na bazi švedskog stola pruža priliku da probate nešto novo. Ovo je naročito zanimljivo turistima jer su u ponudi brojna tradicionalna jela. Na taj način svakog dana mogu da izaberu drugačiju lokalna hranu.

Doručak na bazi švedskog stola je zdraviji

Doručak na bazi švedskog stola

Zdrava ishrana je ključna za funkcionisanje, te da biste imali energiju za ostatak dana veoma je važno i kakve namirnice birate.

Zbog raznovrsnosti koja karakteriše doručak na bazi svedskog stola pruža nutritivno izbalansiran obrok. Takođe postoji i mogućnost izbora niskokaloričnih namernica, kao i različitog voća koje biste, možda, zaboravili kod kuće da pojedete nakon doručka.

Ukoliko želite bogat doručak na bazi švedskog stola posetite restoran Grill Pub koji nudi veliki izbor jela u neograničenim količinama.

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Restoran Grill Pub

Restoran Grill Pub je prava destinacija kada su u pitanju tradicionalni specijaliteti od mesa. Ponosimo se činjenicom da jela spremamo po tradicionalnim recepturama, ali na moderan način pri čemu se ponuda stalno menja i dopunjava atraktivnim dnevnim ponudama jela od odabranih vrsta najkvalitetnijeg mesa.

Rezervacije

Popunite formular i zakažite vaš ručak ili večeru u našem restoranu Grill Pub. Domaćinska atmosfera, savršena hrana, prijatan ambijent i ljubazno osoblje razlog su da nas ponovo posetite.

Saznajte prvi popuste i akcije

More from our blog

See all posts

Leave a Comment