Crveno meso i njegov značaj u ishrani

3 Comments

Crveno meso se definiše kao svako meso koje ima više mioglobina od belog mesa. Tu spadaju komadi dobijeni od sisara bez obizira na rez – junetina, govedina, teletina, konjetina, jagnjetina, ovčetina i svinjetina.

Crveno meso je hranljivo

Meso važan deo vaše ishrane zapravo ima visok sadržaj hranljivih materija koje su korisne za zdravlje. Poslednjih 20 godina postoje različite studije na temu njegovog značaja.

Mnogi ljudi mu pripisuju epitet “krivca” za kardiovaskularne bolesti i kancer.

crveno meso

Međutim, novija istraživanja ukazuju na potpuno drugačiji scenario – crveno meso organskog porekla, tj. ono koje nije industrijksi prerađeno je veliki izvor hranjivih sastojaka pa se preporučuje u ishrani 2 do 3 puta sedmično.

Crveno meso je bogato proteinima, aminokiselinama i vitaminima

Crveno meso je odličan izvor proteina i svih esencijalnih aminokiselina. To su aminokiseline koje ljudski organizam ne može sam da sintetiše pa ih je potrebno uneti prehranom. One su gradivni blokovi proteina koji služe očuvanju i rastu mišićnog tkiva, njegovom oporavku i regeneraciji. 100 grama crvenog mesa sadrži čak od 20 do 25 grama proteina.

Stručnjaci se slažu da je veći unos proteina naročito potreban za rast i razvoj dece te da kvalitetno crveno meso igra važnu ulogu u tome.

Takođe, crveno meso obiluje B vitaminima koji su u takvom odnosu da mogu da zadovolje četvrtinu preporučenog dnevnog unosa. Najzastupljeniji su vitamini B12, B6, B1 i riboflavin, vitamin B2.

Vitamin B12 je važan za pravilan razvoj nervnog sistema kod dece, a kod odraslih utiče na krvnu sliku i motoričke funkcije.

Od ostalih nutrijenata crveno meso je dobar izvor gvožđa, koji se iz mesa lakše apsorbuje nego iz povrća, a značajan je za snabdevanje mišića kiseonikom i sprečavanje anemije. Zatim, u crvenom mesu se mogu naći i cink koji je neophodan za jačanje imunološkog sistema, alfa lipoične kiseline koje su univerzalni antioksidans, kao i acetilkolin, koji ima važnu ulogu pri pamćenju i kontroli mišića.

Istraživanje iz 2012. pokazalo je da konzumiranje crvenog mesa zapravo reguliše nivo holesterola i smanjuje rizik od oboljenja srca, jer ono sadrži sadrži jednaku količinu zasićenih i mononezasićenih masti.

Crveno meso štiti srce

crveno meso

Konzumiranje crvenog mesa dovodi do smanjenja lošeg holesterola u telu i povećavanja dobrog.

Na osnovu rezultata istraživanja otkriveno je da crveno meso može smanjiti rizik od srčanih oboljenja i nekih hroničnih bolesti povezanih sa srcem.

Kao razlog se navodi bogatstvo omega-3 masnim kiselinama koje poboljšavaju prolaznost i elastičnost arterijskih sudova, pa je rizik od visokog krvnog pritiska, aritmije i neujednačenih srčanih ritmova smanjen.

Crveno meso je značajno za ljudski mozak

Sa godinama starosti, ljudski mozak ima tendenciju da se smanjuje. Smanjivanje mozga jeste prirodno stanje, ali i simptom ozbiljnih bolesti kao što su Alchajmerova bolest i demencija. Međutim, upotreba crvenog mesa može da spreči ovaj problem. Njegovi hranljivi sastojci utiču na povećanje memorije, bolji fokus i usredsređenost, pa i na bolje pamćenje.

Takođe, istraživanje iz 2013. godine utvrdilo je da osobe koje u svojoj ishrani koriste crveno meso imaju manje šanse da pate od depresije ili anksioznosti. Kao objašnjenje navodi se da je ovo meso bogato omega-3 masnim kiselinama koje su poznati antidepresiv.

Crveno meso poboljšava vid i pozitivno utiče na vašu kožu

crveno meso

Katarakta je jedna od degenerativnih bolesti koja se često javlja kod osoba starijih od 60 godina. Ona može dovesti do oštećenja vida pa i do potpunog slepila.

Meso ne samo da poboljšava vaš vid, već utiče na sprečavanje pojave katarakte.

Kako je bogato antioksidansima, crveno meso čuva zdrav izled kože, jer vas štiti od slobodnih radikala koji napadaju kožu. Kao rezultat toga je hidratantna, glatka i sjajna koža, a dugoročno, crveno meso pomaže u borbi protiv simptoma prevremenog starenja.

Izbor mesa je kao što vidite veliki. Kod nas u Grill Pubu možete dobiti ukusno pripremljene obroke od najkvalitetnijeg mesa.

Čekamo vas!

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Restoran Grill Pub

Restoran Grill Pub je prava destinacija kada su u pitanju tradicionalni specijaliteti od mesa. Ponosimo se činjenicom da jela spremamo po tradicionalnim recepturama, ali na moderan način pri čemu se ponuda stalno menja i dopunjava atraktivnim dnevnim ponudama jela od odabranih vrsta najkvalitetnijeg mesa.

Rezervacije

Popunite formular i zakažite vaš ručak ili večeru u našem restoranu Grill Pub. Domaćinska atmosfera, savršena hrana, prijatan ambijent i ljubazno osoblje razlog su da nas ponovo posetite.

Saznajte prvi popuste i akcije

More from our blog

See all posts

Leave a Comment