Ćevapi – Omiljeno jelo mnogih

1 Comment

Ćevapi su najpoznatije i najomiljenije jelo na našem podneblju.

Naziv ćevapi ili ćevapčići potiče iz persijskog jezika (kebab) i označava meso koje nije pečeno već prženo. Ovo ukusno jelo ima dugu tradiciju. Pojavljuje se još u 8. veku pre Nove ere u Staroj Grčkoj, u delima Aristofana, Ksenofonta i Aristotela.

Kod nas su se razvili pod uticajem Turaka u 16. veku. U početku su se prodavali na ulicama, na komad kao “brza” zakuska. Sa ovih prostora preneli su se na čitav Balkan, te su od 50-ih godina postali jedno od omiljenih jela mnogih ljudi.

Ćevapi

Danas, kada kažemo specijaliteti od mesa, ne možemo ni da zamislimo trpezu bez ukusnih i sočnih ćevapa.

Ćevapi – ukus koji se ne zaboravlja!

Prva asocija na ručak u restoranu upravo su ćevapi.

Čarobni miris ovog neverovatnog jela prosto mami da ga probate, a upravo u našem restoranu, oni su pripremljeni po posebnoj recepturi i od najkvalitetnijeg mesa.

Spremaju se od dve vrste namirnica

Pravi recept je dugo godina predstavljao pravu tajnu, pa su se mnogi pitali šta daje tako poseban ukus ovom jelu.

Ćevapi se spremaju od mlevenog mesa oblikovanog u tanke, okrugle komade koji se peku na roštilju od bukovog ili hrastovog drveta koji im daje dodatnu aromu.

Ćevapi

U početku je meso sečeno ručno na panju, a tek u 20. veku su se pojavile mašine za mlevenje mesa. Vrhunski kuvari, inače, smatraju da je tradicionalna priprema bolja, jer meso ostaje sočnije i ne može da zagori.

Prave se od začina i mesa, što ih čini jednostavnim jelom. U pitanju je mešano mleveno meso od junetine i ovčetine ili junetine i jagnjetine. Upravo u vrsti mesa je glavna razlika između naših i ćevapa u drugim restoranima.

Izbor mesa je ključan za kvalitetne ćevape, toj smesi se dodaje beli luk, so i soda bikarbona.

Da bi se dobio pravi ukus smesa mora da odstoji preko noći u frižideru. Sutradan se melje u mašini za meso dva puta. Nakon toga mora ponovo da odstoji par sati na sobnoj temperaturi i u frižideru. Tek onda je spremna za oblikovanje u ćevape i pečenje na roštilju.

Ćevapi se služe uz somun

Tradicionalno, oni se služe ne u lepinjama, već u somunima koji su natopljeni sosom od prženja.

Ćevapi

Kao prilog dodaje se crveni luk i kajmak, a dolaze u različitim porcijama od po pet, sedam, deset i više komada.

Bilo da idete na poslovni ili porodični ručak, na večeru ili izlazak u restoran ćevapi su obavezni. Ovo posebno jelo budi sva čula, tako da je nemoguće ne uživati u njemu.

Ukoliko želite da ručak u restoranu zadovolji sva vaša čula, mi vam preporučujemo prave ukusne ćevape u restoranu Grill Pub.

 

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Restoran Grill Pub

Restoran Grill Pub je prava destinacija kada su u pitanju tradicionalni specijaliteti od mesa. Ponosimo se činjenicom da jela spremamo po tradicionalnim recepturama, ali na moderan način pri čemu se ponuda stalno menja i dopunjava atraktivnim dnevnim ponudama jela od odabranih vrsta najkvalitetnijeg mesa.

Rezervacije

Popunite formular i zakažite vaš ručak ili večeru u našem restoranu Grill Pub. Domaćinska atmosfera, savršena hrana, prijatan ambijent i ljubazno osoblje razlog su da nas ponovo posetite.

Saznajte prvi popuste i akcije

More from our blog

See all posts

Leave a Comment