Burgeri – Savršeni obrok u restoranu Grill Pub

1 Comment

Burgeri su odavno prerasli epitet fast fooda, te ih danas srećemo u elitnim restoranima širom sveta.

Srbija spada u zemlju ljubitelja mesa, gde se godišnje po glavi stanovnika pojede oko 45 kilograma mesa.

Burgeri

Iako su glavni specijaliteti od mesa kod nas pljeskavice, burgeri polako dobijaju sve veću popularnost. Sa uticajem različitih kultura i kuhinja, ovaj trend je aktuelan poslednjih godina i opasno preti da sa trona skine čuvenu leskovačku pljeskavicu.

Burgeri su ekspanziju doživeli u 19. veku

Nema zvanične verzije kako su nastali burgeri, jer su mnogi želeli za sebe tu zaslugu.

Prema jednoj legendi savremenu verziju izumeo je Oto Kause 1891. godine. Njegovi delikatesi su preko nemačkih emigranata i mornara stigli u Ameriku. Istoričari pretpostavljaju da je upravo ova neproverena priča inspirisala prvi pisani trag u “Chicago Daily Tribune“ 1896. godine u kome je navedeno da je slična hrana prodavana na ulici za 5 centi.

Druga priča kaže da su burgeri delo Luisa Lasena, koji je 1900. u Nju Hejvenu prodavao hranu na ulici. U jednom trenutku nije imao odrezak, a mušterija je čekala da dobije jelo. Ovaj emigrant se snašao tako što je prodao pljeskavicu od mlevene govedine, posluženu između dva parčeta tosta. Zalogaj se mušterijama toliko svideo da je Lasen nastavio i dalje da ga priprema.

Prvi burgeri su se pojavili pod ovim imenom na Svetskom sajmu u Sent Luisu 1904. godine i od tada su postali prepoznatljiva američka hrana.

Kako se spremaju burgeri?

Burgeri, baš kao i pljeskavice, spadaju u jela na roštilju, ali ih nikako ne treba mešati.

Burgeri

Tradicionalna pljeskavica se sprema od goveđe plećke, svinjskog vrata i ovčje potrbušine. Burgeri se prave isključivo od mlevenog mesa sa junećeg buta ili vrata. U njega se dodaje luk, biber, so, žumance, kako bi se dobila homogena smesa.

Izbor mesa nije jedina razlika. Naime, oni su manji, oko 100 grama. Prilikom pečenja mora se obavezno voditi računa da se meso ne prepeče. Dozvoljeno je samo srednje pečeno jer jedino tako zadržava svežinu i aromu.

Pravi burgeri se nikako ne serviraju u običnim lepinjama, već u posebno pripremljenim zemičkama koje su vazdušaste i mekane.

Tokom skoro dva veka postojanja, doživeli su brojne varijacije, ali osnovna priprema je ostala ista. Kao dodatak služi se zelena salata, sos i sir. Danas se mogu naći i drugi prilozi poput paradajza, luka, kiselih krastavaca, slanine.

Pravi izbor za opuštajući porodični ručak u restoranu

Da burgeri nisu samo meso između dve kriške zemičke govori i podatak da su se našli u Ginisovoj knjizi rekorda. Najveći na svetu napravljen je 2001. na Burger festu u Sejmuru, u Viskonsinu i težio je 8.266 grama.

Zvuči veoma impresivno. A još više zadivljuje činjenica da može da dostigne cenu od čak 5.000 dolara.

S obzirom da se spremaju od kvalitetnog mesa, čine veoma hranljiv obrok. Zato i vladaju menijima mnogih restorana.

Burgeri

Kako bi zadovoljili svačiji ukus, restoran na Novom Beogradu Grill Pub ima raznolik jelovnik.

Naši burgeri se spremaju isključivo od svežeg mesa kompanije Agropapuk koja je sinonim za vrhunski kvallitet. Posetite nas i prepustite se uživanju u bogatoj aromi poznatog jela.

 

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Restoran Grill Pub

Restoran Grill Pub je prava destinacija kada su u pitanju tradicionalni specijaliteti od mesa. Ponosimo se činjenicom da jela spremamo po tradicionalnim recepturama, ali na moderan način pri čemu se ponuda stalno menja i dopunjava atraktivnim dnevnim ponudama jela od odabranih vrsta najkvalitetnijeg mesa.

Rezervacije

Popunite formular i zakažite vaš ručak ili večeru u našem restoranu Grill Pub. Domaćinska atmosfera, savršena hrana, prijatan ambijent i ljubazno osoblje razlog su da nas ponovo posetite.

Saznajte prvi popuste i akcije

More from our blog

See all posts

Leave a Comment