Brusketi u restoranu Grill Pub

No Comments

Brusketi su mnogo više od običnog parčeta hleba sa dodacima.

Iako je pica omiljeno jelo mnogih ljudi širom sveta, italijanska kuhinja donosi i niz drugih neodoljivih recepata, a među njima se posebno izdvajaju brusketi.

Na prvi pogled obični prepečeni hleb sa belim lukom i maslinovim uljem, brusketi imaju tako bogat ukus da im ne mogu odoleti ni najpoznatiji kuvari. Postoje brojne varijacija sa različitim dodacima kao što su sir, paradajz, povrće, meso.

Brusketi

Nekada su brusketi služeni isključivo kao predjelo. A, danas je ovaj lagani obrok savršen za doručak i početak radnog dana.

Restoran na Novom Beogradu, Grill Pub vam otkriva zašto su mali zalogaji tako posebni.

Brusketi – istorija jednog hleba

Brusketi se prvi put pominju u centralnoj Italiji u 16. veku. Međutim, pojedini istoričari ih vezuju za starije doba. Prema jednima za njihov razvoj zaslužni su proizvođači maslina u drevnom Rimu. Naime, da bi probali maslinovo ulje, oni su ga stavljali na parče hleba.

Drugi naučnici nastanak brusketa vezuju za Etrurce koji su imali tradiciju da komade podgrejanog hleba obogaćuju različitim sastojcima. Hleb su stavljali da odstoji jedan dan, a zatim bi ga pekli i premazivali belim lukom i mladim, devičanskim maslinovim uljem, odatle i naziv od reči bruscare koja označava nešto što bi trebalo ispeći.

Po pravilu slasne zalogaje zalivali su vinom. Kao što govori i poslovica: “Dan stari hleb, mesec dana staro ulje i godinu dana staro vino!“. Iz regije Lacija, Abruca i Toskane, brusketi su se proširili na sve delove Italije.

Postoji i grupa stručnjaka koja smatra da su brusketi nastali tako što su farmeri koji su brali paradajz u periodima pauze za ručak premazivali stari hleb sveže ubranim paradajzom i jeli. Po njima naziv je nastao od reči brusca koja označava vrstu četke za češljanje konja ili stoke.

Bez obzira kako su brusketi nastali, jedno je sigurno – oni su vekovima hranili radnike i farmere, a zbog svoje plemenite istorije, opravdano nose epitet nacionalnog jela u Italiji. Iz nje dospeli su u sve delove zemlje, te danas ne postoji restoran koji na svom meniju nema ovo delikatno predjelo.

Bruschetta – lepota je u jednostavnosti

Brusketi se spremaju od nekoliko pažljivo odabranih namirnica. Upravo se njihova lepota i ogleda u ovoj jednostavnosti sastojaka, koji moraju biti kvalitetni i sveži. Zahvaljujući tome oni donose savršen balans ukusa u samo jednom zalogaju.

Brusketi

Čuveni kuvari naglašavaju da je maslinovo ulje ključno za pripremu dobrih brusketa. Pri tome se ne koristi bilo koje, već ekstra devičansko kao preliv. Pored ulja i paradajz utiče na ukus. Mora biti iseckan na male komade, posoljen i poprskan začinima kao što su bazilika ili origano.

Brusketi – bogati zalogaji idealni za svaku priliku

Brusketi si niskokalorična, zdrava ishrana koju zbog kvalitetnih sastojaka vole i pravi gurmani. Savršeno su posluženje za žurke, proslave rođendana i druga slavlja, pa i za moderne korporativne proslave koje su, uglavnom, na bazi švedskog stola.

Brusketi

Spremaju se vrlo brzo, a zbog čarobnog ukusa, još brže nestaju sa trpeze. Ukoliko, pak, želite da se potpuno prepustite uživanju, ne gubeći vreme u kuhinji, najbolje bruskete možete pronaći u restoranu Grill Pub. Spremljeni na tradicionalni način i od svežih namirnica brusketi sa paradajzom asociraće vas na prelepe toskanske predele, dok za one koji žele jači obrok tu su brusketi pršut koji mogu da zamene čitav obrok.

 

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

Restoran Grill Pub

Restoran Grill Pub je prava destinacija kada su u pitanju tradicionalni specijaliteti od mesa. Ponosimo se činjenicom da jela spremamo po tradicionalnim recepturama, ali na moderan način pri čemu se ponuda stalno menja i dopunjava atraktivnim dnevnim ponudama jela od odabranih vrsta najkvalitetnijeg mesa.

Rezervacije

Popunite formular i zakažite vaš ručak ili večeru u našem restoranu Grill Pub. Domaćinska atmosfera, savršena hrana, prijatan ambijent i ljubazno osoblje razlog su da nas ponovo posetite.

Saznajte prvi popuste i akcije

More from our blog

See all posts

Leave a Comment